Szaddám Huszein Karim hónapokkal ezelőtt még büszke volt arra, hogy az iraki elnök nevét viseli. A 2003-as iraki háború és a diktátor elfogása azonban gyökeres változásokat hozott mindenki életébe, írja az angol Daily Telegraph. Karimhoz hasonlóan most több ezer Szaddám áll sorban azért a hivatalokban, hogy az egykor nagy tiszteletnek örvendő nevet megváltoztathassa.
Jelenleg több mint háromszázan várnak a bagdadi nyilvántartási hivatalban arra, hogy elfogadják a névváltoztatással kapcsolatban benyújtott kérvényüket, ám napról napra egyre többen keresik fel a helyi irodát hasonló kéréssel. Vannak azonban, akik egyszerűbben oldják meg problémájukat: új nevet vesznek fel, anélkül, hogy hivatalosan is kérnék a változtatást. Mindannyiukat egy közös cél vezérel - mielőbb megszabadulni a Szaddám névtől. Ez a keresztnév ugyanis ma már nem cseng olyan jól. "Szaddám Huszeinnek lenni a lehető legelszomorítóbb dolog a világon."- mesélte Szaddám Huszein Karim, a bagdadi névváltoztatók egyike a lap tudósítójának.

Pénz kaptak a Szaddámokért

A diktatúra idején 200 dollár járt azoknak a szülőknek, akik fiaikat az elnök iránt érzett tiszteletből Szaddám Huszeinnek keresztelték el, írja a Telegraph. Ezek az emberek ma negatív diszkriminációban részesülnek, és sokan közülük a letartóztatásoktól is tartanak. "A szüleim úgy gondolták, hogy ha Szaddámnak keresztelnek, akkor lépéselőnnyel indulok az életben. Ehelyett elátkoztak engem." - panaszkodott Szaddám Hadi, akinek egyelőre még nem sikerült megváltoztatnia a sokak által gyűlölt nevet. "Munkát akartam szerezni az iraki rendőrségnél." - vette át a szót Szaddám Huszein Karim. "Az ezredes félrehívott, és azt mondta, hogy a rendőrségnek nincs szüksége Szaddám Huszein nevűekre." - tette hozzá.

Szemétbe vele

A kérvényezőkkel a bagdadi nyilvántartási hivatal munkatársai is mélyen egyetértenek. "Ismertem egy Zbaal nevű férfit. Arabul ez a név szemetet jelent. Pontosan ezt jelenti számunkra ma a Szaddám is." - nyilatkozta egyikük.