Életmentő módszernél nem lehet szempont, hogy ízléses-e. Két angol orvos sem ezen lamentált, amikor a hasmenéssel járó fertőzések kórokozóit a széklet szaga alapján azonosították új készülékükkel.
Hétezer gyermek hal meg naponta a világon hasmenéses fertőzés következtében, s a szintén ilyen fertőzés miatt szenvedő felnőttek száma sokszor ennyi. A problémát nem lehet tehát kézlegyintéssel elintézni. A legyengült embereknél a hasmenésnek súlyos következményei lehetnek, a vele járó vízveszteség miatt, a legnagyobb veszélyt pedig - különösen a kiskorúaknál - a szív- és légzésműködés esetleges leállása jelenti.

Számtalan különböző baktériumfajta tud ilyen válságos helyzetet előidézni. Gyors azonosításuk két szempontból is létfontosságú: egyrészt, hogy megválaszthassa az orvos a beteg megfelelő kezelési módját, másrészt pedig, hogy mielőbb gátat tudjanak állítani a baktériumok szaporodásának.

A székletminta segít

A jelenlegi módszer alkalmazásával, a székletből való mintavétel és a laboratóriumi eredmények megismerése között akár több nap is eltelhet, angol kutatók azonban találtak egy hatékony megoldást ennek az időnek a lecsökkentésére. Kétéves munkával kifejlesztettek egy olyan ultragyors érzékelő készüléket, amely a székletből áradó szag alapján felismeri a baktériumokat.

Mint a La Derniere Heure című belga lap írja, ez nem vicc, éppen ellenkezőleg: a technika - a feltalálók, Norman Ratcliffe és Chris Robert szerint - sok élet megmentésében segíthet, különösen az egészségügyi laboratóriumokban szűkölködő fejlődő országokban. Az eljárás alapja egy, orvosi körökben ismert jelenség: a szagminta jelentős módon különbözik, attól függően, hogy vírusos vagy baktériumos fertőzésről van-e szó, netán éppen teljesen egészséges az illető. A két angol orvos által kidolgozott teszt egy órán belül megbízható eredményt ad. Ezért a feltalálók már tervezik egy kis hordozható készülék kifejlesztését.