A szemgolyópiercing az új divat

2004.04.08. 15:24
Rendkívül népszerű egy holland szemsebészeti klinika új szolgáltatása, a szemékszer-beültetés. Már várólistára kell iratkoznia annak, aki ékszert szeretne ültettetni a szemgolyójába.
A "JewelEye" egy aprócska ékszer, amelyet az ember a szemgolyóján viselhet. Legalábbis az a hat páciens (közülük egy férfi), akik már vállalkoztak a műtétre. A szemgolyóékszert ugyanis nem lehet az épp aktuális öltözék szerint cserélgetni: beültetik.

Szívecske, holdacska

Az eljárás során a szemgolyó nyálkahártyájába apró, 3,5 mm nagyságú, szövetbarát fémből speciálisan erre a célra készített ékszert ültetnek be. A többnyire szív vagy félhold formájú apróság költsége - amelyben az altatás ára is benne foglaltatik - 500 és 1000 euró közt váltakozik (ez kb. 122-244 ezer forint). "Szerintem ez kicsit azért más, mit a test-piercing" - fogalmaz az eljárást kidolgozó rotterdami szemsebész-team egyik tagja - "ez egyszerre mókás, és emellett mégis nagyon személyes."

Már csak várólistáról

Egy ékszerbeültetés körülbelül 15 percet vesz igénybe: ezalatt steril műtőben, mikroszkóp alatt zajlik a műtét, míg a beteg altatásban van. A szem felülete nem érzékel fájdalmat, az altatásra a pislogás kikapcsolhatatlan reflexének kiküszöbölése miatt van szükség. A rotterdami intézet, ahol az eljárást kifejlesztették, már levédette az eljárást. A műtéteket egy utrecht-i szemklinikával közösen végzik, és állítólag már most elég hosszú várólistájuk van.