horoszkóp

Butítják a szőke nőket a szőkés viccek

2004.07.15. 11:03
Egy német pszichológiai kísérletben a szőke hajú hölgyek pár szőkenős vicc elolvasása után lassabban haladtak az intelligenciatesztek kitöltésével, mint barna, fekete, vagy vörös hajú társaik - írja a Reuters.
Nyolcvan különféle hajszínű hölgy vett részt egy olyan kísérletben, amely azt mérte fel, hogy milyen gyorsasággal és pontossággal tudnak kitölteni különféle pszichometriai teszteket. A kísérlet előtt a résztvevők felével szőkenős vicceket olvastattak, például ezt: "Miért nyitja ki a szőke a joghurtot még az üzletben? - Mert rá van írva a fedelére: Itt nyílik!" Ezután a viccet olvasó csoport szőke tagjai kimutathatóan lassabban készültek el a feladattal, mint más hajszínű társaik, ellenben a kontrollcsoportban, ahol nem olvastak szőkés vicceket, nem volt hajszín alapján kimutatható eltérés a teljesítmények közt.

Óvatosan az előítéletekkel

"Egy szőke nő sem hiszi magáról, hogy buta volna" - mondta Jens Foerster szociálpszichológus, a Brémai Nemzetközi Egyetem munkatársa. "De miután ezekkel a róluk szóló negatív társadalmi sztereotípiákkal szembesültek, a szőke hajú résztvevők mégis kimutathatóan lassabban teljesítették a tesztet."

Foerster azzal a jelenséggel magyarázta a végeredményt, hogy ha valaki folyamatosan azt hallja, hogy nem tud valamilyen feladatot megfelelően elvégezni, akkor - a hibákat megelőzendő - próbál sokkal inkább odafigyelve dolgozni, ez viszont lelassítja a munkavégzést. "A vizsgálat kimutatta, hogy még az általában figyelmen kívül hagyott, köztudottan megalapozatlan előítéletek is hatással lehetnek az egyén önbizalmára" - foglalta össze a végkövetkeztetést Foerster.