horoszkóp

Veszélyes a szúnyogcsapkodás

MTI
2004.07.19. 16:27
Halálos fertőzéshez is vezethet, ha a szúnyog szétnyomott testrészei közvetlen érintkezésbe kerülnek az emberi bőrrel.
A szakemberek szerint a kellemetlenkedő szúnyogokat inkább lepöckölni, nem agyoncsapni kell.

Fertőzést okozhat

Súlyos, szélsőséges esetben akár halálos fertőzéseket is okozhat ugyanis, ha az agyonütött - és történetesen betegséghordozó - szúnyog szétnyomott testrészei közvetlen érintkezésbe kerülnek az emberi bőrrel - írta a New England Journal of Medicine című amerikai szaklap legfrissebb számában.

Gombás fertőzés miatt halt meg

A folyóirat egy 57 éves pennsylvaniai asszony halálának körülményeit elemezve figyelmeztet arra, hogy az agyoncsapott és betegséget hordozó szúnyog testmaradványai a bőrön szétkenődve súlyos fertőzések forrásai lehetnek. A nő halálát az izmokat megtámadó, súlyos gombás fertőzés (Brachiola algerae) okozta 2002-ben. Az orvosok egy ideig tanácstalanul álltak a haláleset előtt, a fertőzés ugyanis csak szúnyogokban és más rovarok testében élősködik, nem fordul elő azonban a szúnyog nyálában, ahogy például a malária, illetve néhány más fertőző betegség. Egyszerű szúnyogcsípéssel tehát nem kapható el.

Az orvosok végül arra a következtetésre jutottak, hogy a szerencsétlen nő nyilván agyonütötte a testén az épp a vérét szívó szúnyogot, és a fertőzött szúnyog testének darabjait beledörzsölte a csípés nyomán keletkezett sebbe.

Mint a kullancsoknál

Tanácsosabb tehát - hangoztatja az amerikai folyóirat - a szemtelenkedő vérszívók egyszerű lepöckölése. A kullancsok eltávolításakor az orvosok tanácsára sokan már ezt a módszert követik, azaz óvakodnak attól, hogy az állat teste szétnyomódjon a bőrben, mert az megnöveli a Lyme-fertőzés veszélyét.

Nem elég pöckölni

Akadnak azonban továbbra is olyan kutatók, akik ezzel a tanáccsal nem értenek egyet. Ők azzal érvelnek, hogy a pöckölés nem jelent végleges megoldást. "Ha a szúnyogot csupán lepöcköljük a bőrünkről, a vérszívó másik áldozat után néz, vagy még rosszabb esetben egy perc múlva visszatér hozzánk, és ha nem vagyunk résen mégis megcsíp"- vélekedett Roger Nasci coloradói kutató.