Elkapkodják az amerikaiak az elnökgyalázó táskákat

-b-
2004.04.27. 11:53
Váratlan népszerűségre tettek szert Amerikában Tom Bihn divattervező táskái, melyek elnökgyalázó feliratot hordanak magukon. A laptoptáskákba és hátizsákokba varrt mosási útmutató francia nyelvű gyalázkodó szöveget is tartalmaz: "Nous sommes desoles que notre president soit un idiot. Nous n'avons pas vote pour lui", vagyis "Sajnáljuk, hogy elnökünk egy idióta. Mi nem szavaztunk rá."
A táskagyártó cég sajtóközleménye szerint a címke szövege belsős tréfaként indult, és Tom Bihn elnökre vonatkozik. Sokan azonban úgy vélik, a vállalat George W. Bush elnököt gúnyolja, egy tiltakozó francia vevő pedig egyenesen úgy vélte: Chirac francia elnököt gyalázza az amerikai vállalat.

Viccesnek találják

Az Amerikában gyártott táskákba azért varrtak kétnyelvű mosási útmutatót, mivel Kanadában is forgalmazzák a Tom Bihn termékeit. A kanadai vásárlók azonban érdekes módon nem háborodtak fel a címke üzenetén. Tom Bihn szerint az amerikaiak többsége is humorosnak találja a szöveget.

A Tom Bihn-táskák váratlan sikeréhez az internetezők is hozzájárultak: a gyalázkodó címke fényképe lánclevélben terjedt a hálón. A mindössze tíz alkalmazottat foglalkoztató céget az utóbbi időben elárasztották a megrendelések. A Tom Bihn most a cédula felnagyított képét viselő pólót dobott piacra, melynek bevételéből egy seattle-i hajléktalan, veterán katonákat segítő központot támogatnak.