Joghurtdiétán él a csíktalan, fehér tigris

2004.08.12. 15:17
Csak rabságban van esélye a túlélésre annak a fehér kistigrisnek, aki nemrégiben született Spanyolországban. A csíktalan állatnak egész életében diétáznia kell, és lehet, hogy játszótársa sem akad.
Csíknélküli, fehér szőrű, kék szemű bengáli tigris született egy dél-spanyolországi vadasparkban, jelentette be szerdán Serafin Domenech, a vadaspark igazgatója. Fehér szőrű tigrisből a világon összesen csak húsz darab van, ezért is számít hatalmas szenzációnak az újszülött macskaféle.

Fehér bunda, érzékeny gyomor

Articó
Az Articónak, vagyis Sarkvidéknek keresztelt kistigris szülei átlagos, sárga-fekete csíkos tigrisek. Gyermekük csíktalansága és hófehér bundája génmutáció következménye. Emiatt igen érzékeny a tigris gyomra is. Bélflórájának erősítése céljából napi fél kiló élőflórás joghurttal egészítik ki étrendjét.

A Noé Bárkája Vadaspark csak a születés után három hónappal jelentette be a tigris érkezését, mivel Artico egészségi állapota rendkívül labilis. Korához képest nagyon kicsi, súlya kilenc kiló, míg vele együtt született testvére, Szibéria, sokkal jobb súlyban van. A gondozók azonban úgy gondolják, ha szigorúan betartják a diétát, és a jövőben is állandóan odafigyelnek a tigris étrendjére, Artico is elélhet akár húsz évig is, mint a többi bengáli tigris.

Magányban

A szabadban azonban a fehér kistigris valószínűleg nem maradna életben. Még ha sikerülne is saját étrendet kialakítania, feltűnő, fehér bundája miatt hamar a ragadozók és az ember áldozatául esne. Artico élete még fogságban sem lesz egyszerű, a gondozók ugyanis nem merik őt összeengedni a többi tigrissel. Attól tartanak, mássága miatt kiközösítenék, bántanák, esetleg meg is ölnék.

De magányra sem szeretnék ítélni a fehér kistigrist, ezért olyan társat keresnek a számára, akivel Artico tud játszani, de gyengébb nála, és nem fogja bántani. Már van is egy jelöltjük, egy másik tigris, Bienvenida, akit nemrégiben operáltak gerincproblémái miatt, és a mozgás sokkal nehezebb számára, mint más tigriseknek. Ezért úgy gondolják, ő lehet majd Artico ideális játszótársa.