A Thaiföld nyugati részén fekvő Kancsanaburi buddhista templomában szerzetesek felnőtt tigrisekkel élnek együtt; úgy tűnik, a befogadott nagymacskák is alkalmazkodtak az erőszakmentes élet buddhista előírásaihoz.
A thaiföldi Pha Luang Ba Tua templom szerzetesei pórázon sétáltatják a befogadott tigriseket, és főpapjuk, Phuszit Khantindharo szerint a tíz vadállat minden nehézség nélkül magáévá tette a buddhista tanításokat. "Egyetlen nagy család vagyunk, és nem csak tigrisekkel élünk együtt: sok más állattal, majmokkal, lovakkal, szarvasokkal, pávákkal, kacsákkal és vaddisznókkal" - magyarázza Phuszit, aki lótuszülésben foglal helyet egy sziklán öt kifejlett tigris társaságában, amelyek gyengéden dörgölik fejüket sáfrányszínű lepléhez.

A nagymacskák kutyaeledelt esznek

A tigrisek - nevük Vihar, Villám, Magas Ég és hasonlók - békében élnek együtt a többi állattal. A szerzetesek feljegyzéseket vezetnek mindegyikről, például "szívesen páváskodik, imádja, ha ő a sztár", vagy "szelídnek látszik, de néha harap". "Buddhista szerzetesek vagyunk, nem ölhetünk meg más állatot azért, hogy etessük a tigriseket. Kutyaeledelt veszünk nekik a templomi adományokból, nagyon szeretik" - mondja Phuszit.

Az első tigrist, amelyet egy vadász sebesített meg, 1998-ban vitték a templomba, ám az állat néhány nap múlva elpusztult. Hamarosan két kölyköt hoztak a templomba, mindkettőn mély, kés ütötte sebekkel, de csodálatos módon túlélték, és a kolostor hamarosan "tigrisparadicsom" hírnévre tett szert. "Amint a falubeliek látták, hogy befogadjuk a tigriseket, egyre-másra hozták a megsebesült állatokat" - meséli a főpap.

"Szelíd, de néha harap"

Bár a boncok esküsznek rá, hogy a tigrisek szelídek, néhányukon gyanús forradások láthatók, és a közelben lakók szerint előfordult, hogy a vadállatok megtámadták egyik-másik szerzetest.

"Ha felkészülnek a tigrisek, egy napon szabadon engedjük őket az őserdőben" - hangsúlyozza a főpap. Csakhogy a Burmához közeli vidéken még sok az orvvadász és a csempész, a tigris pedig veszélyeztetett állatfaj: csontja keresett cikk a kínai piacon, vélt vagy valóságos gyógyító ereje miatt. "Pontosan nem tudni, hány szabadon élő tigris maradt Thaiföldön, talán 150-200 példány" - tudatta Robert Mather, a Természetvédelmi Világalap (WWF) thaiföldi részlegének vezetője.