horoszkóp

Harcot indít a kutyaszar és a csikk ellen Dombóvár

2007.02.05. 16:52
Még egy hónapjuk van a kutyásoknak és a dohányosoknak Dombóváron, hogy ott sétáltassanak és füstöljenek, ahol eszükbe jut. Március 1-től már csak a kijelölt területeken sétálhat a kutya és cigizhet a gazdája. Három közterület-felügyelő száll szembe a 24 ezer lakossal.

Megtiltja a cigarettázást a közterületek nagy részén Dombóvár önkormányzatának egy rendelete március 1-től. Pontosabban csak a rendeletben meghatározott 14 helyszínen engedi meg a füstölést.

Listán a szabad területek

Szűk területre kénytelenek összezsúfolódni a jogkövető dohányosok, a rendelet ugyanis rendszerint három méteres körzetben engedélyezi a cigizést. Szabad lesz például füstölni a kórház melletti pénzváltó automatánál, a művelődési központ bejáratánál, a Hunyadi téri buszmegállóban vagy épp a Dombóvár-alsó vasútállomás mellett lévő volt sportpályán. A listát a dombóvári önkormányzat honlapjáról lehet letölteni.

Mint ahogy azt a listát is, amely nevesíti, hogy hol szabad március 1-től kutyát sétáltatni a településen. Így például a Kossuth tér észak-keleti oldalán illetve a Szállásréti tó északi részén vagy a Bezerédj utcai garázssorok előtti zúzottköves közterületen a trafóházig, mindösszesen 9 helyszínen sétálhatnak a dombóvári ebek.

Csak kedvtelésből tilos

Sitkei Lukács aljegyző szerint ez nem jelenti azt, hogy az embert nem kísérheti el bevásárolni a kutyája, csak a kedvtelésből folytatott sétáltatást korlátozza a rendelet. Ugyanígy nem büntetik meg a közterületfelügyelők azt a lakost, aki nem ölbe kapva viszi az ebet a kijelölt sétatérre.

Persze a tiltott helyen kedvtelésből sétáltatáson ért jogsértő gazda hivatkozhat arra, hogy épp útban van a lakhelyéhez legközelebb eső helyszínre.

Az aljegyző tájékoztatása szerint a jogszabállyal a köztisztaságot szeretnék védeni. Nem sikerült ugyanis elérni, hogy a dohányosok többsége a szemetesbe vagy a csikktartóba dobja a csikket, a kutyatulajdonosok közül pedig sokan nem takarítják el kedvencük végtermékét az utcáról, sőt, az állatok gyakran a játszótéri homokozókat használják vécének.

Hárman ezrek ellen

A háromfős dombóvárosi közterület-felügyelet veszi fel a harcot a jogtalan sétáltatókkal és a tiltott cigarettázókkal szemben. Iván József, a dombóvári közterület-felügyelet munkatársa azonban azt mondja, nem fognak erélyesen fellépni, hanem elsősorban figyelmeztetni fogják a szabálytalankodókat, rá akarják ugyanis szoktatni a lakosságot arra, hogy vigyázzanak a köztisztaságra.

Nem ellenőrzik például személyesen, hogy a kutyával gyalogló ebtulajdonos valóban a kijelölt sétáltatóhelyre kíséri-e az állatot. Azt viszont megnézik, van-e kutyagumi összeszedésére szolgáló zacskó a gazdánál.

Ennél is hatékonyabb azonban az, hogy a lakók egymást figyelmeztetik a csikkeldobási tilalomra. Iván József bízik benne, hogy az ebsétáltatást és a dohányzást korlátozó rendelet betartatásában is ilyen aktív lesz a lakosság.