Míves strucctojás és Himnusz a tojáskiállításon

MTI
2004.04.08. 16:00
Magyarországon az egyetlen, de a világon is ritkaság számba megy a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, amelynek állandó kiállításán háromezer díszített tojást lehet megtekinteni.
A múzeum a népművészeti tojásdíszítmények változatos és gazdag gyűjteménye. Gyűjtőköre elsősorban Európa, kiemelten a Kárpát-medence.

Patkolt és vasalt

Dr. Nienhaus Rózsa - aki a három éve alapított múzeumot is igazgatja - magángyűjteményében több mint ötezer míves tojást gyűjtött össze. Ebből háromezret átadott az intézménynek, ahol állandó kiállítást rendeztek belőlük. A díszes tojások 19 ország 55 tájegységéből származnak, azokat 160 ismert és több ismeretlen tojásdíszítő, 30 különféle technikával készítette. Van köztük viaszlevonatos, berzselt, batikolt, maratott, karcolt, szalmarátétes, drótozott, patkolt vagy lószőrrel applikált tojás.

Igazi különlegesség a német Carina Charlton tojásdíszítő, A Himnusz dallama egy strucctojás felületén című munkája, amely a magyar Millenniumra készült. A karcolt technika bravúrja Horváth Józsefné hímes tojása, amelynek az Isten Báránya elnevezést adta. Jellegzetesen magyar díszítő módszerrel - patkolással és vasalással - készült dísztojás együttes Kuris Lajos alkotása.

Tojáskiállítás Mezőcsáton is

A húsvéti ünnepekre a Míves Tojás Múzeum és a tulajdonos privát gyűjteményéből a putnoki Holló László Galéria és a dunaújvárosi Intercisa Múzeum rendez időszakos kiállításokat. Tojásbemutató látható a mezőcsáti Kiss József Közösségi Ház és Könyvtárban is, ahol 18 hazai tojásdíszítő különböző tájegységek mintakincsét, művészetét bemutató 370 alkotást állítottak ki. A hagyományos, festett és viaszrátétes díszítések mellett a kiállítás különlegességei az azsúrozott és szalmarátétes tojások.

A téglási Városi Könyvtár és Közművelődési Intézményben az idén már második alkalommal vendégeskednek a díszített tojások. Itt most április 25-ig Hímes csodák címmel magyar tojásdíszítők 200 alkotása látható. A kollekció érdekességei a karcolt, maratott valamint a viaszlevonatos és batikolt tojások.