Egy mikrohullámú sütőben melegített, felrobbanó tojás majdnem megvakított egy angol kislányt. Az orvosok azt szeretnék, ha feltünőbb figyelmezetetéseket helyeznének a gyártók a berendezésre, mert egyre növekszik a mikrós balesetek száma.
Egy mikrohullámú sütőben újramelegített tojás szétfröccsenő darabjai súlyosan megsebesítették egy kilenc éves kislány szemét - írja a BBC. Az angol orvosok szeretnék elérni, hogy ezek után tüntessék fel a mikrohullámú sütőn a berendezés esetleges veszélyeit, ezen kívül a szülőket is biztatják, hogy világosítsák fel gyermekeiket a berendezés helyes használatáról.

Felrobbant a tojás

A kislány 40 másodpercig melegítette a főtt keménytojást a legmagasabb fokozaton, majd kitette egy tányérra. A héjában melegített tojás mintegy fél perc múlva felrobbant, súlyosan megsértve a gyerek arcát és szemét. A kislány néhány műtét után szerencsésen rendbe jött, az eset mégis komoly visszhangot váltott ki, és sokan követelni kezdték, hogy több és feltűnőbb figyelmeztető felirattal lássák el a berendezéseket.

Felmerül azonban a kérdés, hogyan lehet a 30 oldalas használati utasítást ráragasztani egy mikrohullámú sütőre, úgy hogy azt valóban el is olvassák és be is tartsák az emberek. A vastag tájékoztató füzetet ugyanis kevesen olvassák végig, pedig abban benne van, hogy nem szabad hámozatlan főtt tojást melegíteni, mert felrobbanhat.

Egyre több a baleset

A mikrós balesetek száma évről-évre növekszik Angliában, bár ez nyilván magyarázható a berendezés széles körű terjedésével is. A leggyakoribb baleset a forrázás és égés, ám ez nem nevezhető olyan jellegzetes mikró-balesetnek, mint a tojásrobbanás, hiszen a gázon forralt vízzel ugyanúgy megégetheti magát az ember. Az angol balesetvédelmi társaság szóvivője szerint a szülők feladata lenne megtanítani a gyerekeknek a mikrohullámú sütő használatát, vagy megtiltani nekik, hogy egyedül próbálkozzanak ezzel.