Donald Trump levédetné a 'Ki van rúgva!' szlogent

2004.03.19. 15:31
Donald Trump amerikai milliárdos és újsütetű műsorvezető csak magának szeretné a "Ki van rúgva!" mondatot, hogy szerte az országban pólókon és különböző tárgyakon hirdethesse minden munkavállaló rémálmát, az elbocsátó, durva szavakat.
Az ingatlancézár és valóságshow-sztár, Donald Trump is védjegyévé kívánja tenni a "Ki vagy rúgva!" rövidke, ámde velős mondatot. A cifra kaszinóiról és szokatlan zsarufrizurájáról elhíresült milliárdos ugyanis az Újonc nevű, NBC-n sugárzott tévé-show keretében a "Ki van rúgva!" szavakkal bocsátja el a beosztottakat, - a mágnás úgy látszik, kevésnek találja a hat százalékos amerikai munkanélküli rátát.

Trump műsora a Survivor című műsor stratégiájára épül, és a résztvevők - többnyire munkanélküliek - munkáért versengenek egymással, a végső győztes ugyanis munkát kap Trump vállalatánál. Egy-egy epizód végén Trump a "ki van rúgva" mondattal bocsátja el a kiesett játékost. Trump műsora a maga húsz millió nézőjével jelenleg az egyik legnépszerűbb műsor az Egyesült Államokban - és egyben az NBC tévécsatorna megmentője is, hiszen a komoly nézettségű Jóbarátoknak már utolsó epizódjait sugározzák.

Verseny egy mondatért

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Bizottságának honlapja szerint Trump már el is indította bejegyzési kérelmét. A "Ki van rúgva!" mondatot ugyanis Trump kaszinóiban, és egyéb játékszereken is szeretné népszerűsíteni, nem beszélve a "Ki van rúgva! Donald J. Trump" feliratú pólóról - ami egyébként New York egyik áruházában már kapható. Persze más zsarnokhajlamú vezetőknek sem kell majd nélkülözni ezt a mondatot a jövőben, a védelem ugyanis csak a megjelölt, speciális alkalmakra vonatkozik.

Az elmúlt évben egyébként 185 ezer kérelem érkezett a Szabadalmi Bizottsághoz, ami alapján érthető, hogy egy-egy védjegy bejegyzése egy évig is eltart. Trumpnak ráadásul vetélytársai is akadnak, hiszen a Szabadalmi Bizottság honlapján feltüntetett kérelmeket tanulmányozva kiderül, hogy három másik személy is magáénak szeretné tudni a "Ki van rúgva" tőmondatot. Érdekes módon, az "Önt outsource-olták!" mondatra senki nem pályázik.