horoszkóp

Rozi néni kinőtte, Marika utálja a Valentin-napot

2007.02.14. 13:25
Az illegális virágárusnő áfamentes, gyorsan fogyó rózsái arról tanúskodnak, hogy népszerűvé vált a Valentin-nap. Rozi néni és Fischerné szerint azonban február 14-én csak szerda van, meg esetleg a Bálintok neve napja. A hajléktalanok akkor vesznek virágot egymásnak, ha eleget koldultak, egyébként csak berúgnak a szállón. Józsi és a többiek csak virággal, piros csokival merészkednek haza, de olyan is akad, aki augusztusban Valentinozik.

Hiába a virág és a plüssszívecske-ipar befolyása, sokaknak a Valentin-nap még mindig szerda és február 14-e, nem pedig a szerelmesek napja. Legalábbis ez derül ki nem reprezentatív körkérdésünkből az utcán, a villamosmegállóban és a piacon. Mint ahogy azt a következtetést is levontuk, hogy cseppet sem demokratikus ünnep a Valentin, mert vannak, akik rajtuk kívül álló okok miatt diszkriminálódnak: például mert kirúgta a barátnőjük/barátjuk, vagy csak túl öregnek érzik magukat.


A kirekesztettek közé tartozik Lupkovics Zoltán, akinek jelenleg Angliában van a barátnője, és ez így is lesz augusztusig. A szalmaözvegy Zoltán akkor készül majd bepótolni mindent, így a Valentin napot is.
Pacarovszki Lászlóné viszont tágan értelmezi február 14-e állítólagos mondanivalóját. Párja helyett ezen a napon gyermekét imádja, őt lepi meg hajzselével, tusfürdővel, parfümmel, sőt még pénzt is utal át a bankszámlájára. A húsvéti locsolkodós pénzgyűjtésből feltehetően már kinőtt, számunkra ismeretlen gyermeknek alighanem kedvenc ünnepei közé tartozik a Valentin.

Ferit munka közben kaptuk el kérdésünkkel. Míg krumplisládákat rakodott, közölte, ő is megtartja majd munka után az ünnepet, noha ez nem olyan, mint a karácsony vagy a húsvét. Szerinte ez sokkal inkább a fiatalok napja, de saját magát valamiért nem sorolja közéjük.Erika, az illegális virágárus pontosan képben van, de nem örül a médiában való megjelenés lehetőségének. Munkatársai szigorúan megtiltják a fotózást, Erika engedékenyebb, és azt is elárulja, hogy tapasztalatai szerint népszerűvé vált a Valentin-nap, legalábbis a gyorsan fogyó, áfamentes piros rózsák erről tanúskodnak.Kemény Márta nincs ennyire képben, igaz, neki rózsája sincs. " Milyen nap van? Na, milyen is? Mér kérdezi? Szerda. Úgy tudom, szerda. Ja, hogy Valentin-nap! A fiatalok biztosan megünneplik, én már nem tartozom közéjük. Látja, nem tartom számon ezt a napot.Rozi néni sem tépte a centit az utóbbi két hétben, hogy mennyit kell még aludni e jeles napig. "Van valamilyen ünnep van most, azt hiszem. Valami amerikai hagyomány. Szent Valentinról nevezték el, ennyit tudok róla, többet nem. A szerelmesek napja? Ó, akkor én abból már kinőttem!" Rozi néni szerint különben is hülyeség a szerelem ünnepe, mert neki minden nap a szeretet napja.


Muhorai Beáta értetlenül áll Rozi néni tájékozatlansága előtt. "Február 14-e a Valentin nap. Szerintem már mindenki tudja ezt. Meg szoktuk tartani mi is otthon, meglepetést, ajándékot, bonbont veszünk egymásnak a párommal."
Nem úgy Onódi József, akinek kis időbe telik ráébredni, hogy milyen nap is a mai. Ha rajta múlna, nem lenne Valentin, de az asszony általában hetekkel ezelőtt eszébe juttatja. Pedig József nem tartaná fontosnak, hogy egy bizonyos napon megemlékezzen arról, hogy szereti a feleségét.


A Valentin-nap átível a társadalmi szakadékok fölött is. Újhegyi István budapesti hajléktalan is vesz egy szál virágot Kozák Karolina hajléktalannak. De csak akkor, ha koldulásból vagy bevásárlókocsi-tologatásból összejön a rávaló. Ha nem, akkor abból áll a szerelem ünnepe, hogy együtt berúgnak a szállón.


Fischer Jenőné nem így ünnepel, igaz ő nem hajléktalan, hanem nyugdíjas. Életkorával magyarázza, hogy neki ma nem Valentin-nap van, hanem csak február 14-e, szerda. Legfeljebb Bálint nap. "Akik szeretik egymást, felköszöntik egymást. Mi sosem ünnepeltük. Öreg vagyok már ehhez. Akik megöregedtek egymás mellett, azok úgyis szeretik egymást."


Marika, a csalamádéárus még abban sem biztos, hogy kedd van-e vagy szerda. Azt viszont rögtön vágja, hogy Valentin a szerelem ünnepe. Készül is rá: "Otthon a férjemmel kis vacsora lesz, kis virággal."

Egerszegi István számára is összefolynak a napok a hentespult mögött. Ő épp ezért nem kárhoztatja ezt a Magyarországon legalábbis nem tradicionális ünnepet. "Jó dolog. Minden nap mégse legyen egyforma, ezért meg kell különböztetni valamivel azokat" - magyarázza a kolbászerdő mögül.


A "Sárga" néven bemutatkozó férfit viszont láthatólag frusztrálja a Valentin-nap. Régen megtartotta, de már nincs kivel. Hogy miért, arról sejtelmesen hallgat. "Nem örülök ennek az egésznek, mert túlszínezett dolog. Kitalált ünnep a szerelmeseknek. Akik szeretik egymást, azoknak nem kell hozzá külön ünnepnap" - ítélkezik a megkeseredett szingli.Marika nyomban idológiai koalícióra lép Sárgával. "A szerelmesek napja? Micsoda hülyeség! A többi napon is ugyanúgy szeretjük egymást. Most nem is tartjuk meg a Valentint, megbeszéltük a párommal. Ezt csak hoztuk valahonnan kintről, nem tudom, honnan. Amerikából?"