horoszkóp

Nőkre leselkednek a válltáskák

MTI
2006.12.14. 12:50
Az elmúlt évek divatja nyomán a női táskák mérete egyre hatalmasabbra nőtt, aminek következtében mind több nőnek fáj a válla, merev a nyaka, és az ortopédorvosok, masszőrök, kiropraktorok rendeléseit is a korábbinál jóval több nő keresi fel - olvasható a New York Times egészségügyi mellékletében.

"Az utóbbi időben egyre gyakrabban halljuk felnőtt nőktől azokat a panaszokat, amelyeket eddig a túlsúlyos iskolatáskát - többnyire az egyik vállon - cipelő iskolás gyerekeknél szoktunk tapasztalni, mondja Karen Erickson kiropraktor, a szakmai szervezet (American Chiropractic Association) szóvivője. Fáj a nyakuk, de immár nem csak akkor, ha éppen vállukon lóg a táska, panaszuk ugyanis állandósul. A rossz terhelés miatt sok nőnek gyakori erős fejfájásai vannak."

Rendszeresen ellenőrizzük táskánk tartalmát

A terhelés, illetve a teher kiegyensúlyozása miatt a táska lecsúszásának megakadályozására az igénybe vett váll magasabban áll. Sok nő táskacipelés közben még telefonál is, ezért még magasabbra húzza fel a vállat, ami görcsösen megfeszíti az izomzatot, elferdíti a gerincoszlopot. Elsődleges megoldásként a heti masszázst szokták ajánlani. A praktikus szellemű kiropraktor azt javasolja a nőknek, hogy hetente legalább egyszer rámolják ki táskájukat, ellenőrizzék, valóban mindenre szükségük van-e folyamatosan, majd a feltétlenül magukkal hordandó dolgokat - a súlyt - arányosan osszák el a táska mélyén, a zsebekben.

Gyógyfürdőben pihenjük ki a táskát

Sokan gyógyfürdőt ajánlanak az elmerevedett izmok feszültségének oldására - egy fürdőhely-lánc szóvivője szerint 2006 folyamán növekedett azon kliensek száma, akik a táskahordás miatt jelentkeztek be masszázsra - a 75 perces úgynevezett mélymasszázs ára 150 dollár óránként.

Visszafordíthatók a károk

A nehéz táska cipelésének következményei éppen olyanok, mint a mértéken felül végzett megerőltető tornagyakorlatok hatása - mondta a kaliforniai David Golden ortopédsebész, sportorvos (Cedars-Sinai Medical Center, Beverly Hills). Jó hír viszont, hogy a károsodás visszafordítható - a fájdalom idővel elmúlik, maradandó hátfájást a 25 kilónál nagyobb súlyok folyamatos cipelése okozna.

Megoldás

A szakemberek legfőbb tanácsa, a táska tömege legyen minél közelebb a test középpontjához, a felfüggesztő szíj pedig a nyak közelében.