Brit tudósok kénytelenek voltak beismerni, hogy a szenzációs felfedezésként számon tartott "ősi viking épület" egy 1940-es évekből származó nyaraló.
A skóciai Buckhaven egyik lakóházának hátsó udvarán egy a földbe süllyesztett, fából készült épületre bukkantak. A helyiek értesítették a régészeket. A Fife megyei szakemberek Douglas Spiers vezetésével a helyszínre vonultak, és lelkesedésükben az épületet egy kilencedik századi viking építményként azonosították.

A tudósok főképpen azért voltak izgatottak, mert ez lett volna az első eset, hogy nem a Skóciához tartozó északi szigeteken bukkantak a régi viking kultúra nyomaira. A régészeket az sem zavarta, hogy a helyszínen egy második világháborúból származó gázálarc is előkerült, jelentette a Daily Mail.

A szakemberek már teljesen feltárták az épületet, amikor rájöttek, hogy tévedtek. Spiers elmondta, hogy amikor a födémszerkezetet alaposan megvizsgálták, akkor eszméltek rá, hogy ez nem lehet egy kilencedik századi épület. "Végül is találtak már bronzkori sírkamrákat a környéken az 1920-as években, tehát a területnek gazdag történelmi emlékekben, így arra gondoltunk, hogy mi is beletrafáltunk." A kerttulajdonos Marion Garry viszont úgy határozott, hogy nem bontja le az építményt, hanem hasznosítani fogja.