Karambolokat okoz Wagner és a Prodigy

MTI
2004.04.15. 16:00
Amikor Richard Wagner az 1850-es években megírta A valkűrt, bizonyára nem gondolt arra, hogy erőteljes műve bármilyen veszélyt jelenthet majd a XXI. század autósai számára. A brit RAC Foundation for Motoring most elkészített listáján az első helyre tette e művet azok között, amelyeket nem ajánlatos játszani vezetés közben - az autós alapítvány vizsgálatai szerint ugyanis a hangos zene baleseteket okozhat.
Wagner után Verdi következik, a Dies irae a Rekviemből. A "Top 5" további három helyezettje korunk dala: a Firestarter a Prodigytól, a Red Alert a Basement Jaxxtől és az Insomnia a Faithlesstől. De hogy a zeneszerető autósok ne maradjanak muzsika nélkül, az alapítvány készített egy ötös csúcslistát azokról a zenékről is, amelyek nyugodtan hallgathatók vezetés közben.

Norah Jones nagy slágere, a Come Away With Me elég nyugodtnak ítéltetett ahhoz, hogy az első helyre kerüljön, utána a Mad World következik Gary Julestól. A többi három az Another Day (Lemar), a Too Lost In You a Sugarbabes lánycsapat előadásában és a Breathe Easy a Blue nevű fiúbandától.

Nem ez az első eset, hogy a RAC alapítvány felhívja a figyelmet a Wagnerrel autózás veszélyeire. A valkűr már két évvel ezelőtt is listavezető volt: akkor a gyorshajtásra ingerlő zenéket rangsorolták. Verdi Dies irae-je a harmadik volt azon a listán.