Tudományos jellegű videóban szembesíti az érdeklődőket az Amerikai Kémiai Társaság azzal, milyen folyamatok játszódnak le a testben, miután beállt a halál. Sok meglepetés nincs benne, de néhány részlet felkavaró lehet arra érzékenyeknek, szóval csak óvatosan.

Kissé hátborzongató videó került fel a Youtube Reactions csatornájára, tudósít a Daily Mail. Az alig 3 perces filmecske lépésről lépésre elmagyarázza, hogyan esik szét a testünk, miután meghaltunk, honnan jönnek a kellemetlen szagok, illetve hogyan történik a modernkori balzsamozás.

Az American Chemical Society valamiért úgy érezte, sok ember általános műveltségéből hiányzik a széteső sejtek története, ezért most bárki megtudhatja, hogy miután leáll a szívverésünk, így a keringésünk is, a vérünk alvadásnak indul, besűrűsödik és csomóssá válik. Majd kialakulnak a hullafoltok, és a kihűlő test miatt megmerevednek az izmok, ami a jellegzetes hullamerevség állapotát okozza.

Ezután kezdődnek a sokkal kellemetlenebb folyamatok, mint például a lizoszómás enzimek mennyiségének növekedése. Ez tökéletes környezetet teremt a baktériumok és gombák számára, amelyek elkezdik lebontani a testet.

Bírja még? Mert a videó a holttestekből áradó kellemetlen szagok okát is megmagyarázza, ezeket ugyanis a putreszcin és a kadaverin nevű kémiai vegyületek okozzák, amelyek rothadás közben termelődnek, de ilyen büdös vegyület még a dimetil-diszulfid és dimetil-triszulfid is, és ezek az anyagok együtt felelősek a felpuffadásért . Egy éven belül az egész test lebomlik a csontok kivételével, amelyek 40-50 év alatt válnak szárazzá és törékennyé.

Tévhit azonban, hogy a halál után a haj és a köröm növekedése még nem áll le, a jelenséget mindössze a kiszáradó bőr visszahúzódása okozza, ettől tűnnek hosszabbnak.