Akit húzott már ki náthából vagy egyéb betegségből egy jó időben elfogyasztott jó leves, az nyilván nem kételkedik abban, hogy a húslevesnek és úgy általában a jó, tartalmas, valódi alapanyagokból és nem műanyagból készült leveseknek tényleg van jótékony hatásuk. Úgy néz ki, 2014 végére erre a világ gazdagabbik fele is rájött, élén Hollywooddal, és a trendivé varázsolt húsleves hamarosan nagyon sok fronton fog támadni.

Nem is annyira a húsleves, mint inkább a magyarul csontlevesnek nevezett variánsa, aminek az a lényege, hogy a levesbe fűszerek és zöldségek mellett hosszú-hosszú órákon keresztül (akár 40 órán át) csontokat főzünk alacsony hőfokon. Tudományosan bizonyított, hogy a csontokból kiolvadó tápanyagok jótékony hatással vannak az emberi szervezetre, legyen szó mondjuk a kollagénról, vagy a sokfelé reklámozott hyaluronsavról.

 
 

Made #BoneBroth with @melcoggio tonight. So much mess, but sweet nutrient-rich success was ours! #Paleo #AutoImmune #AutoImmuneProtocol #DefinitelyNotVegan #DefinitelyNotSorry #Health #SuckItGrainEaters #LeakyGut #RealCleanEating #DietsAreWeird #Hashtags #RestrictiveDietsFTW

A photo posted by Emma Champion (@sisterursuline) on

Persze, amíg a nagyi mondja, addig nem olyan menő a húsleves, bezzeg most!

A Quartz beszámolója szerint a csontleves úgy tarolja majd le jövőre az egészséges táplálkozás rajongóit, hogy a konditerekben nem győzik majd húslevesre cserélni a fehérjeport.

Los Angeles

Az egyik gócpont Los Angeles, ahol a patinás kosárcsapat, a Los Angeles Lakers táplálkozási szakértője azt mondja, a csontlevessel kiegészített sportdiéta nagyjából olyan hatékony, mintha növekedési hormonnal injekcióznák a játékosokat. A kosarasok étrendjében egyébként fontos szerepet kap még a bacon és a vaj is.

London

A Hemsley + Hemsley, egy testvérpár nagyon menő életmódbirodalma (van szakácskönyvük, saját termékeik, boltjuk, pörgő honlapjuk) oldalán például az idei tél egyik slágerterméke a csontleves, amit egyébkéntők így készítenek.

 
 

Love feeding the incredible @laurabrown99 #boilyourbones #bonebroth #eatingwell #TheArtOfEatingWell

Una foto publicada por Hemsley + Hemsley (@hemsleyhemsley) on

Annyira létező dologról beszélünk, hogy nemrég a Harper's Bazaar vezető szerkesztője is olyan táskával pózolt a Hemsleyk között, amin a csontlevest népszerűsítette.

Internet

Természetesen az interneten is eléggé pörög a csontleves. A legnagyobb impakttal talán Gwyneth Paltrow életmódoldala a Goop rendelkezik, itt már egy ideje pörög a dolog. A téli méregtelenítéshez ajánlják a leginkább a csontlevest.

Érdemes ránézni az egészséges életmódért és a trendi dolgokért rajongók másik aranybányájára, a Pinterestre is. Itt a bone broth (így hívják a csontlevest angolul) kifejezésre keresve elképesztő mennyiségű találatot kapunk.

Szóval, ha nem akarunk lemaradni a menő trendekről, akkor lecseréljük a kézműves, etikus kávét, és elkezdünk csontlevest inni, de egyáltalán nem csodálkoznánk rajta, ha heteken belül a menő budapesti kifőzdékben és kajáldákban is megjelenne a csontleves. Természetesen nem a levesek, hanem a meleg, téli italok között.