Hamish - egy olyan név, amitől minden skót szív megdobban. Hamish a Skót-felföld egyik legnagyobb turistalátványossága volt évekig, de most 23 évesen elhunyt otthonában, Kilmahogban – írja a Daily Record. A veterán marha (helyi elnevezése hairy coo) köré komplett turistacentrumot építettek ajándékbolttal és étteremmel, és persze magát (teljes nevén) Hamish McKay Denovant is meg lehetett vakargatni, csak a szarvakkal kellett vigyázni.

Hamish 1996-ban lett híres, amikor egy kiállítást reklámoztak vele. Aztán beütött a brit mezőgazdaságot padlóra küldő kergemarhakór, ami miatt minden 3 évnél idősebb brit marhát kényszervágásra ítéltek. Hamish-ért óriási összefogás indult, ekkor lett igazán híres. A Save Hamish (Mentsük meg Hamish-t) kampány sikeres volt, nem vágták le, és egy kis kilmahogi gyapjúfeldolgozó mellé került az állat, ami turistacsalogatóvá tette a Trossachs Nemzeti Park szélén lévő helységet. Saját Facebook-oldalt kapott, egy művész pedig „a felföldi marhavilág Kate Mossának" nevezte.

„Rendkívül szomorúak vagyunk, hogy Hamish nincs többé velünk. Nemes természete és kameraszeretete elképesztően népszerűvé tette a látogatók között" – sajnálkozott Claire Muir, a központ vezetője. Muir szerint gyorsan és fájdalommentesen halt meg, már holtan találtak rá a karámjában. Hamish 23 éve így se kispálya, mivel a marhák átlagéletkora 14 év. A Guinness-rekordot viszont egy indiai bika már elhódította előle, így Hamish-nek az ezüstérem jutott. Szerencsére ott vannak még a tanítványai, Honey és Hamish Dubh, a jövőben ők szórakoztatják a közönséget.