A Velvet alapvetően felnőtteknek készülő újság, amikor az anyagainkat írjuk, akkor azzal számolunk, hogy várhatóan ezeket az anyagokat felnőttek fogják megnézni. Viszont tisztában vagyunk vele, hogy az internetet nemcsak edzett gyomrú felnőttek, de érzékenyebbek és gyerekek is használják, ezért segítünk, hogy úgy használja az oldalunkat, hogy ne érje váratlanul semmi olyan, amivel nem szeretne találkozni!

Lent megtudja, hogy a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete Gyermekbarát internet javaslatainak megfelelve hogyan érdemes böngészni az oldalunkat, meg általában az olyan oldalakat, ahol felnőtteknek szóló tartalmakkal is találkozhatnak böngészés közben.

Mit csináljak, ha érzékeny felnőtt vagyok?

Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy saját belátása szerint böngéssze az oldalt! A tartalmakat két csoportba osztályozva jelenítjük meg, vannak az úgynevezett felnőtt tartalmak (18+) és minden egyéb.

Ha ön alapvetően a véres bűncselekményektől és a bizarr balesetektől, betegségektől irtózik, akkor érdemes kerülnie a Helyszínelő blogunkat, ott találkozhat ilyen témákkal a legnagyobb eséllyel, de az Életben is belefuthat olyasmibe, ami taszítja önt.

Ha a sikamlós témákat szeretné kerülni, akkor a Muffinra ne kattintson sosem!

Minden egyéb esetben az anyag címe és az ajánlója, valamint a hozzá társuló korhatáros jelzés (18+) együttes értelmezése az esetek döntő többségében elég ahhoz, hogy felelős felnőtt emberként meg tudja hozni azt a döntést, hogy adott dologra rákattint-e vagy sem.

Egyébként meg ha tényleg valami nagyon durva dolog van a link mögött, azt külön, szövegesen is jelezni szoktuk, például az

Úristen!, Iszonyú!, Brutális!, Ne nézze meg!, Csak erős idegeztűeknek!, Tériszonyosok ne kattintsanak!

 formulák, vagy ehhez hasonló formulák alkalmazásával.

Ha ez a sok dolog együtt nem elég, akkor sajnos nem tudjuk, hogy mi az.

Mit csináljak, ha tinédzser korú gyerekem van?

Ebben a korban már igazából késő megzabolázni a gyerekeket és az internethasználati szokásaikat, de annyit mindenképpen megtehet, hogy próbál beszélgetni a gyerekével, tisztában lenni vele, hogy mik érdeklik, igyekszik tájékozódni a gyerekek körében menő dolgokról.

Próbálkozhat valamilyen felügyeleti eszköz alkalmazásával, telepíthet szűrőprogramokat, amikben például kiszűrheti a gyereke által látogatható oldalak közül a Velvetet, létrehozhat olyan felhasználói fiókot a számítógépén, amivel nem tudja a gyereke elérni az oldalunkat.

Azzal viszont jó, ha tisztában van, hogy ebben a korban a gyereke kíváncsisága még annál is hatékonyabban juttatja el őt a legkülönfélébb tartalmakhoz, mint amikor négyévesen a mai napig megmagyarázhatatlan ügyességgel kutatta fel az összes karácsonyi ajándékát, pedig önök gondos szülőkhöz illően jó alaposan elrejtették azokat.

Szóval

ebben a korban a tiltásnál talán a prevenció hatékonyabb, világosítsa fel a gyerekét, hogy nem minden tartalom szól neki az interneten,

és legyen vele tisztában, hogy a gyereke körülbelül miket szokott fogyasztani az interneten. Azért betegesen kémkedni sem kell.

Az oldalunkon futó tartalmak közül egyébként a Balaton blog és a Budapest Ma tartalmaiban egészen biztosan nem talál olyat, amit ne nézhetne meg a gyereke, az Élet rovatban pedig előfordulnak olyan anyagok, amik például hasznosak lehetnek a gyermeke szexuális fejlődése szempontjából. Itt viszont mindenképpen javasoljuk, hogy inkább nézze át a rovat anyagait, és ön ajánljon a gyerekének esetleg érdekes linkeket, mint hogy ráengedje csak úgy a fejlődőben lévő, a szexualitás iránt már érdeklődő gyerekét a rovatra, mert nem biztos, hogy minden poénnak szánt dolgot úgy fog érteni, ahogy azt egy felnőtt érti.

A szupertagekkel ellátott anyagaink közül a Móka és a Cukiság kategóriákba sorolt anyagokat bátran nézze a gyereke is, kellő iróniával megáldott tinédzser esetén pedig a Lúzert is melegen tudjuk ajánlani, ezektől tényleg semmi baja nem lehet. Így önnek sem kell megtartóztatnia magát, ha a gyereke jelenlétében szeretne Velvetet olvasni,

csak legyen vele tisztában, hogy mikor mire klikkel, és ott mire számíthat!

Meg úgy általában legyen tisztában azzal, hogy mikor mire klikkel az interneten! Gyereket vállalni jóval nagyobb felelősség, mint tudni azt, hogy hova kattintunk, úgyhogy kinek is magyarázzuk a dolgot, ha van már gyereke, ugye?

Mit csináljak, ha kisiskolás gyerekem van?

Ebben a korban még célszerű megpróbálni együtt internetezni a gyerekkel, de nem lesz egyszerű, az biztos. Jobb tisztában lenni vele, a gyereke ekkor már túl sokat van a kortársaival, bármi, amit ön el szeretne előle titkolni, az rá fog ragadni a többiektől az iskolában.

Igen, akárhogy próbálkozik. Nem, ettől nem lesz rossz szülő. Rossz szülő attól lesz, ha nincs ezzel tisztában, és homokba akarja dugni a fejét.

Egy ilyen korú gyereknél azt azért nem javasolnánk, hogy együtt böngésszék a Velvetet, de a Cukiságba tartozó anyagaink még egy nyolcévesnek sem lehetnek túl durvák. Ha ön a gyereke jelenlétében nézi a Velvetet, akkor azt tudjuk mondani, hogy inkább ne tegye ezt! Foglalkozzon a gyerekkel, és amikor a gyereke már nem figyel, akkor nézzen rá az oldalunkra! Így tutira elkerüheti, hogy közösen nézzék meg, ahogy VV Fanni és VV Dennis másodszorra is egymáséi lesznek.

Most, hogy újra megnézte a csak nyugi-dugiként elhíresült aktust (reméljük, tetszett a saját feldolgozásunk is a témában), folytassuk azzal, hogy egy ilyen korú gyereknél még bőven van értelme a szűrőprogramok használatának, de különösen a saját gyerekfiók létrehozásának, akár a gyerek telefonján is, és akkor nem járunk úgy, hogy a gyerek elköltötte a család félretett pénzét az Angry Birdsben, ami lássuk be, még annál is sokkal kellemetlenebb, mintha megnézi az ütemesen rángatózó paplanos, fent említett jelenetet.

South Park
Get More: Comedy Central

Azt tudjuk még javasolni, hogy próbálja meg korlátozni, hogy a gyereke hol és mikor fér hozzá az internethez, legalábbis otthon. A gyerek legyen szem előtt, amikor internetezik, esetleg internetezzenek együtt. Azt természetesen nem fogja tudni megakadályozni, hogy az iskolában megmutasson neki valaki a pad alatt valamilyen nem neki való tartalmat, de gondoljon bele, ön is technika órán töltötte le floppyra anno az első Pamela Anderson-os meztelen képet!

És az Isten szerelmére könyörgünk,

zárja be a böngészőt használat után!

Mit csináljak, ha kisgyerekem van?

NE. NÉZZEN. VELVETET! Meg úgy általában ne nézzen hírszájtokat a gyereke jelenlétében! Egy ilyen korú gyerek, vagyis aki még nem jár iskolába, maximum óvódába, leginkább két módon férhet hozzá az internethez.

Azt nézi, amit a szülei néznek, esetleg azt nézi, amit a testvére. A már említett szűrőprogramos, felhasználói fiókos megoldás ebben a korban is működhet, de még ezeknél is fontosabb, hogy a gyerekével együtt internetezzen.

Az internet, meg úgy általában az internetezésre alkalmas eszközök legyenek olyan eszközök, amiket a gyerek csak úgy magától nem használhat, fontos tudatosítani, hogy ezek olyan dolgok, mint mondjuk az autó és az alkohol: bizonyos érettség szükséges a használatukhoz.

Persze, idegörlő lehet egy nap ötvenszer megnézni a Thomas, a gőzmozdony legújabb kalandjati, de hát ezzel jár a gyerekvállalás. Meg, ha nagyon unja, akkor hallgassák inkább ezt a verziót, ezen ön is jól fog szórakozni, meg a gyereke is.

Ebben a korban van a legnagyobb hatással a gyerekére. Sőt, gyakorlatilag csak ebben a korban van nagy hatással a gyerekére, ezt vésse az eszébe, és ennek megfelelően kattintson az interneten, amikor a gyerek is nézi. Azt fogja csinálni később, amit öntől lát.