A britek egyik új példaképe lett a magyar származású modellből, Hayley-Eszti Szucsből – írja a Daily Mail. A 22 éves lány ugyanis arra ébredt egy reggel, hogy se mozogni, se beszélni nem képes, mára azonban eljutott odáig, hogy kerekesszékben ugyan, de képes élni az életét.

A története 2011-ben kezdődött, karácsonykor a barátjával, Alexszel Spanyolországban nyaralt, ekkor vették észre, hogy a lánnyal valami nincs rendben, az arca furcsán érzéketlenné vált. Mentőt hívtak, a kórházban a lány már semmire sem tudott reagálni, úgy érezte, mintha a teste foglyává válna. Így emlékezett vissza a történtekre:

emlékszem, ahogy felkelek és egyszerűen rögtön tudom, hogy valami nincs rendben.

A barátja egyből látta rajta, hogy valami nagyon nem stimmel: barátnője nem tudott válaszolni a kérdéseire, és a szája bal széle elkezdett lefittyedni, akárha stroke-ja lenne. „Emlékszem, hogy az orvosok beszéltek hozzám és kérdezték, tudom-e, hol vagyok, de nem tudtam semmit se mondani nekik" – idézte fel az iszonyatot Szucs. A lány élete legijesztőbb eseményeként emlékezik vissza a történtekre.

Az orvosok aztán nekiestek a vizsgálatoknak, de nagy eredményre nem jutottak. Szucs négy hétig feküdt a spanyol kórházban, mígnem annyira felépült, hogy hazaengedték Lowestoftba, Angliába. A kórházból azonban nem tudott a saját lábán távozni, képtelen volt a járásra, és napi 20 rohama volt még, bár beszélni ismét tudott. Otthon hosszú hónapok teltek el, míg végül egy évvel a szörnyű karácsony után kézhez nem kapta a diagnózist: a krónikus fáradtsági szindróma egy nagyon speciális esetével állt szemben, ami az ideg- és az immunrendszert is megtámadja.

Az első reakciója érthetően az összeomlás volt, hogy az élete soha többé nem lesz ugyanolyan a gyógyíthatatlan betegség miatt. Aztán lassan napirendre tért afelett, hogy kerekesszékhez lesz kötve, el is kezdett írni egy blogot, amit már havi tízezren követnek. Pozitív visszacsatolásokat kapott, és közben rájött, hogy nem igazán lát mozgáskorlátozott modelleket. A modellszakma meglepően gyorsan befogadta, manapság pedig már sűrűn hívják stylistok és sminkesek. Emellett részt vesz a Models of Diversity programban, ami az ismert márkákat akarja rávenni, hogy mozgáskorlátozott modellekkel is dolgozzanak. Mostmár nem a betegsége uralja az életét, hanem fordítva, erről ezt mondta:

Amikor visszanézek az egészre, amin átmentem, hogy szó szerint egy teljesen más világban keltem fel egy reggel, büszke vagyok rá, hogy az egészet végigcsináltam.