Van az úgy, hogy karácsonyi ajándékot kapni nem jó. Mert például olyasmit találunk a csomagolás alatt, ami már megvan, amire egyáltalán nincs szükségünk, vagy kiborítóan ronda és értelmetlen.

Egy őszinte világban, (amilyen a gyerekeké) így zajlana egy-egy karácsonyi ajándék lereagálása:

De mivel a legtöbben már magunk mögött hagytuk ezt a világot, és rájöttünk, az igazság sokszor fáj, más módokon kell kezelni a csúnya/felesleges karácsonyi ajándékok problémakörét. Vannak erre valóban hasznos, és gyakorlatias megoldások, írja például a The Telegraph.

1. Először is, mosolyogjunk, és

köszönjük meg

amit kaptunk. Nagy a valószínűsége, hogy jó szándék és szeretet van mögötte, ha mégsem, akkor meg még inkább érdemes látványosan (de nem túlspilázva) lelkendezni, hiszen ezzel jól elrontjuk a gonoszság örömét.

Na de mi legyen a cuccal?

2. Ha vagyunk olyan viszonyban az ajándékozóval, hogy végül mégis bevalljuk neki, hogy másnak jobban örültünk volna, akkor megkaphatjuk a blokkot és két ünnep közt – tömegiszonyosoknak kicsit később – irány a bolt. Visszaválthatjuk, becserélhetjük, mindenki örül.

3. Tegyük fel – a sértések elkerülése érdekében álnéven – egy internetes aukciós oldalra, és valószínűleg el tudjuk adni. A teljes árát nyilván nem kapjuk meg, de így is jól hasznosítható készpénzhez jutunk, mindenki örül.

3. Rendezzünk a barátaink közt karácsonyi ajándékcsere-partit. Ami nekünk értéktelen, lehet, hogy pont a legjobb ajándék valaki másnak. A legrosszabb esetben is hülyére röhöghetjük magunkat egy-egy ocsmány darab láttán, és még inni is lehet, mindenki örül.

4. Az sem elképzelhetetlen, hogy ha maga az ajándék nem is hiányzott, egy kis DIY aktivitással valami egész jót hozunk ki belőle. Ha sikerül, mindenki örül.

5. Ajándékozzuk tovább olyan embernek, akiről esetleg feltételezhetjük, hogy szüksége van rá. Vagy, olyannak, akit utálunk. Csak arra figyeljünk, nehogy egy év múlva pont annak adjuk vissza, akitől kaptuk, kivéve ha pont ez a cél. Viszont a reakciókból ne vonjunk le komoly következtetéseket (lásd 1. pont.)

6. Ha pedig végleg elkapott minket a karácsony szelleme, vagy egyébként is jó érzést okoz másoknak segíteni, akkor adományként ajánljuk fel az ajándékunkat. Kevés, extrém rondságú/haszontalan tárgyat kivéve biztosan találunk olyan szervezetet, ahol jól jön. Mert így tényleg mindeki örül majd.