Az elmúlt néhány napban két fronton is támadás indult a túlzott vízfogyasztás ellen. Arról van szó, hogy a Glee egyik szereplője, Naya Rivera a The View című beszélgetés műsorban arról beszélt, hogy fölösleges naponta zuhanyozni, és a Buzzfeeden is megjelent egy írás Riverától teljesen függetlenül, amiben két bőrgyógyászra hivatkozva írnak ugyanerről jó hosszan.

Értelemszerűen az USA-ról beszélnek mindkét helyen, de valószínűleg nem lövünk mellé, ha azt mondjuk, hogy Magyarországon is az a leginkább elterjedt, hogy az emberek naponta legalább egyszer mosakodnak.

Bár azt írják, hogy a felmérések szerint az USA ebből a szempontból sokkal rosszabb hely, mint Európa, ahol viszonylag ritka az, ha valaki például naponta háromszor zuhanyzik.

„Túl sokat mosakodunk ebben az országban, nagyon fontos erre ráébredni. Ráadásul a legtöbbször csak kulturális megszokásból tesszük ezt” – mondta a Buzzfeednek az egyik bőrgyógyász.

Igen, vannak, akik naponta járnak edzeni, akik nyakig koszosak lesznek a munkanapjuk végére, akiknek ilyen-olyan dolgok miatt valóban fontos, hogy legalább a nap végén megtisztítsák magukat, de a nagyon nagy többség számára ez teljesen felesleges.

Legalábbis ezt mondják a bőrgyógyászok. És hogy miért mondják? Azért, mert a túl gyakori mosakodással több rosszat okozhatunk a testünknek, mint jót. A túl gyakori tisztálkodás, különösen, ha kifejezetten meleg vízzel tesszük nagyon kiszáríthatja a bőrt, ami mindenféle egyéb problémákhoz vezethet.

A mosdással lemossuk a bőr felszínéről azokat a természetes olajokat, baktériumokat, amiknek nem árt ott lenniük. Arra külön felhívták a figyelmet, hogy a csecsemőket aztán tényleg fölösleges naponta fürdetni. Az ő esetükben a túl gyakori fürdés ahhoz vezethet, hogy nem alakul ki megfelelő immunrendszerük, hajlamosabbak lesznek az ekcémára és hasonlókra.

Ön milyen gyakran mosakszik (teljes zuhany/fürdés)?

A kellemetlen testszagokra két válaszuk van a bőrgyógyászoknak. Az egyik, hogy teljesen normális dolog a testszag, az csak a kultrális nyomorunk, hogy küzdeni próbálunk ellene.

A másik, hogy ha az ember nagyon akarja, akkor végülis a testszagilag leginkább érintett területeket (hónalj, arc, mellek alatt, nemi szervek, fenék) törlőkendővel vagy szappanos ronggyal nyugodtan mossa akár naponta is. A bőrgyógyászok azt mondják, a napi mosdásnál sokkal fontosabb, hogy például minden nap tiszta alsóneműt vegyünk, ami valamiért mégsem annyira elterjedt, mint a napi akár többszöri zuhanyzás.

Az ideálisnak azt tartanák, ha minden második nap tisztálkodnának az emberek, de az sem baj, ha csak minden harmadik nap. Ennél sűrűbben igazából fölösleges, mármint a bőrgyógyászok szerint.

A túlzott mosakodás történelme az 1920-as évekig nyúlik vissza, akkor kezdett el egyre több nő dolgozni, másrészt erre az időszakra tehető, hogy az emberek nagy tömegekben kezdtek városias környezetben, üzemekben, gyárakban, irodákban egymás mellett dolgozni úgy, hogy többen voltak összezárva egy légtérbe. Addig, amíg jellemzően kisebb közösségekben, egymástól fizikailag távolabb végezték a munkát az emberek, addig a testszag nem jelentett problémát.

Kommentálná? A Facebookon tegye!