„Szerintem kezdjetek el dogdancingelni, van ilyen, egy sportág, nézz utána" – mondta vasárnap este a kutyatréner, aki a kissé problémás, mentett kutyámmal való együttélésben segít hetente egyszer. Tény, hogy le kell fárasztanom a kutyát minden reggel és minden este, és az is tény, hogy egyedül a négy órányi kirándulás fárasztja el annyira, hogy pislogni is alig képes – mert ennyire energikus fajta. 

Szóval a kutyatréner javaslatára utánanéztem a dogdancingnek, rákerestem a neten, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy sokkal kisebb szatyorban élek, mint eddig azt valaha hittem. Láttam gladiátornak öltözött férfit a kutyájával táncolni, bankrablónak öltözött embert, ahogy a kutyáját kergeti a tánctéren, és akad, aki Tom és Jerrynek öltözve táncikál a versenyen.  Az eddig ismert világom hirtelen szűknek és kicsinek hatott, legalábbis egész biztos, hogy létezik egy univerzum, amiben a dogdancingelők élnek, és aminek, büdöskurvaélet, hogy nem leszek tagja. 

VAn éjszakai dogdancing verseny is! (??%!!/++)

Tele az internet táncoló kutyákkal, videók, gifek szórakoztatják naponta az világot. A dog dancing azonban nemcsak ennyi, szinkronmozgás zenére a kutyával együtt, nemzetközi versenyeken is indulnak a legjobbak – a Magyar Kutyasport Szövetség oldalán utána lehet nézni, mennyire komoly. A hazai dogdancing közösség meglepően régóta létezik, 2006 óta már fórumokon osztják meg tapasztalataikat a SPORTÁG, mégegyszer, sportág kedvelői. Különböző technikák, trükkök betanításáról értekeznek, hazai és nemzetközi versenyekre készülnek, ehhez versenydíjakat fizetnek, az utazást és a ruházkodást is finanszírozzák. 

Annyira komolyan veszik, hogy még éjszakai dogdancing versenyt is szerveznek, nemcsak nappalit. Sőt, ahogy azt egy táncverseny megköveteli, különböző osztályokban indulhatnak a versenyzők: lucky dip, hobby, senior, junior például. A kűröket végigtáncoló kutyákat nemzetközi (!) zsűri értékeli, a technikai kivitelezést és a művészi értéket pontozzák. 

Ez tényleg jó a kutyának? Mellesleg drága sport

A költségek ugyan első hallásra nem tűnnek egekbe érőnek (otthon lehet gyakorolni: sok az oktatóvideó a neten), de a nemzetközi versenyekre utazást, a fellépéshez szükséges ruhákat, eszközöket mindenki magának fizeti, plusz a versenyekért részvételi díjat kérnek, ami nagyjából négyezer forintnál kezdődik. A nyertes természetesen jó pénzt zsebelhet be, ha elég ügyes, márpedig a magyarok elég jók ebben a sportágban. 

A kérdés az, hogy ez mennyire jó a kutyának, akinek meg kell tanulnia a hallott zene egy-egy részeire mozogni, például két lábon járni sokáig. Vagy tolatni, ugrálni, átbújni, puszit adni, bármi – némelyik videót elnézve kegyetlenségnek tűnik, amit végigcsinálnak. Ha a kutya szemszögéből nézzük, akkor elég nehéz lehet egy körülbelül öt perces számra betanulnia bármit is, nem beszélve arról, hogy ez nem egy kétnapos meló.

Ehhez a következő tulajdonságok kellenek:

Számtalan Youtube-videót, fórumokat és facebook csoportot végignyálazva elég jól látszik, hogy mi minden kell ahhoz, hogy valaki a kutyájával dogdancingeljen. Például az a tulajdonság, hogy szeressen bármibe beöltözni, azt elkészíteni, tehát megvarrni, ragasztani, tűzni, sőt, ehhez mindent megvenni időben. Az a képesség is kell, hogy szeresse, ha rengeteg idegen ember bámulja, például ahogy Tom és Jerrynek öltözve fetreng a padlón, a kutya ugrál a fején, és mindezt józanul csinálja. Erős késztetés arra, hogy Youtube-sztár legyen. 

A valóságban ez ilyesmi lehet otthon a négy fal közt: