Tele az internet jótanácsokkal, hogyan kell tökéletesen izgatni a csiklót, mégis gyakori kérdés a fórumozók közt, hogyan kell hozzányúlni úgy ehhez a testrészhez, hogy az szinte biztosan jól essen a partnernek. A nők nagy hányada a klitorális izgatással tud kielégülni, e testrész funkciója a gyönyör megélése. 

A megfelelő stimuláláshoz elengedhetetlen az anatómiai ismeret, a csikló felépítése hasonló a péniszhez: vérrel telítődik meg, és gömb alakú rész, a makk a teteje. A működése azonban más, mint a péniszé, ráadásul egyénenként eltér, ki milyen gyorsan, erősen, lassan, gyengén szereti, ha hozzáérnek.

A csikló tökéletes izgatásának titka a tao és tantra szex könyveket megnézve abban rejlik, hogy a partnerek nem azonnal nyúlnak egymáshoz, hanem egymás előtti maszturbálással ismerkednek a kezdetekkor. A következő lépésben már az előzmények után könnyebb a másikhoz nyúlni, és azt a kérdést is praktikus feltenni, hogy jólesik-e az, ami történik.

A keleti kultúra szextanai szerint nem szabad ajtóstul rontani a házba, a szeméremdomb és a nagyajkak masszírozása, simogatása, azokon az ujjak finom dobolását ajánlják kezdésnek. Mindezt a megfelelő síkosításról gondoskodva. A csikló izgatását nagyon nem lehet elrontani, ha az óra járásával megegyező irányban, körkörös mozdulatokkal stimulálják. Kivéve, ha valaki a fel-le irányban szereti, ha simogatják.

„Mindenképpen gyengéden kell, nyálkahártyával fedett terület, ami az erősebb izatástól sérülhet, és nemhogy orgazmus nem lesz belőle, de elmegy az egésztől a partner kedve.  A legalapvetőbb, hogy a partner kívánságának megfelelően izgassuk, ne legyünk szemérmesek kérdezni, illetve a másik oldalon megmondani, mi a jó nekünk" – mondta a Velvetnek Tóth-Horváth Gábor szexológus.