Kate Archibald első egyetemi évében kezdett el rejtélyes módon hízni. A fiatal lány három szemeszter alatt 10-es méretről 16-os lett, ami nem elhanyagolható változás, ám fogalma sem volt  mitől gyarapodik ilyen látványosan a súlya. 

Aztán egy reggel úgy ébredt, hogy az ágya tele volt üres zacskókkal, és rájött: valószínűleg alvás helyett evéssel tölti az éjszakákat.

„Elképzelésem sem volt, hogy mitől hízok. Rádásul állandóan ment a balhé a szobatársaimmal, hogy hova tűnik az étel, miközben én makacsul állítottam, hogy én semmit nem ettem. Amikor egyszer arra ébredtem, hogy üres csokipapírok között fekszem, rádöbbentem, hogy álmomban kajáltam" - meséli a Daily Mail cikkében a most már harmadéves egyetemista, akinél azóta diagnosztizálták az igen ritka éjszakai evés szindrómát

Az is kiderült, hogy valószínűleg az ADHD(figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) miatt szedett gyógyszerének mellékhatása ez az állapot, és bár azóta csökkentette a gyógyszeradagot, még mindig rendszeresen kirámolja éjszakánként a hűtőt.

A 20 éves Archibald ráadásul nem is szereti annyira az édességeket, amiket éjszaka befal, sőt a földimogyoróra egyenesen allergiás, ám ez álmában nem zavarja.

„Volt, hogy lufira dagadt fejjel ébredtem, nyilván éjszaka ettem mogyorót," meséli. "Egyszer a szobatársam egy hatamas Galaxy táblás csokit kapott a fiújától, amit én teljesen befaltam álmomban, és csokival borított fejjel ébredtem. De a legfurább dolog, hogy egyszer egy fél tömb cheddar sajtot is elpusztítottam."

A lány ma már leginkább nevet az egészen a szobaársaival, bár reggelente rendszeresen el kell osonnia a boltba, és pótolnia a többiektől ellopkodott ételt. Mivel volt, hogy melegszendvicset is sütött, a lakótársak attól félnek, hogy egyszer főzni is nekiáll álmában, és felgyújtja a lakást.

De nem Kate Archibalt az egyetlen, aki álmában töm magába több ezer kalóriát.

Az 55 éves Lesley Cusack is ebben a ritka betegségben szenved, ám ő legtöbbször főz is. A háromgyermekes anya - aki 104 kilósra hízott - általában csak akkor szembesül az előző éjszakai fieszta tartalmával, amikor másnap reggel átnézi a hűtőt, és összegzi, mi hiányzik. Mivel öntudatlanul matat a konyhában és a gáztűzhelynél, fizikai sérüléseket is gyakran szerez, és több fogát is kitörte már rejtélyes körülmények között.  Sőt, a bizarr betegség miatt  evett már vazelint, mosóport és festéket is. Utóbbi miatt egyébként fel is ébredt, ám ez volt az egyetlen alkalom, hogy magához tért éjszakai falásai közben.

A 42 éves Anna Ryan közel hatvan kilót hízott az éjszakai evések miatt, és van, hogy egy hónap alatt hat és fél kilót szed magára. A nőről az ABC csatorna stábja éjszakai felvételeket is készített, így jól látszik, hogyan rámolja ki a hűtőt úgy, hogy közben magánál sincs.