Új-Zéland partjainál három és fél éve komoly természeti katasztrófa volt, mert egy 2011 végi balesetben egy 1700 tonna olajat szállító tankerhajó zátonyra futott, és 300 tonna olaj a tengerbe ömlött, sokáig nem is tudták megkezdeni a környék megtisztítását a rossz idő miatt. Ekkor járta be először a világsajtót az a különleges technológia, amivel a környék törpepingvin-állományát meg tudták menteni. Méghozzá az, hogy kis pulóvereket kötöttek a pingvineknek.

Az olaj több szempontból is nagyon veszélyes: egyrészt lenyelve mérgező, másrészt az állatokra ragad, nem tudnak rendesen megszáradni. Erre tökéletes megoldás a pingvinpulóver, mert segíti melegen tartani az állatokat, és megakadályozza azt is, hogy tollászkodjanak, és így lenyeljék a mérgező anyagot.

Az új-zélandi kormány már 2001-ben megkezdte a pingvinpulóverek felhalmozását egy esetleges olajkatasztrófára számítva. A 2011-es eset után pedig rengetegen álltak neki, hogy szabadidejükben kis pulóvereket kösseneke. Így tett Alfie Date is, Ausztrália legidősebb embere, aki most 109 éves, és tavaly márciusban olvasott először a felhívásról, hogy szükség van még pulóverekre.

Date nem mostanában kezdte a kötögetést, nagyjából 80 évvel ezelőt tanította meg a testvére, és azót is gyakorol. „Szeretek hibátlan pulóvereket csinálni, nem engedek a minőségből. Sokan sok dolgot elnéznek az embernek, ha az átlagosnál hosszabb ideig élt. [...] Azok a lányok, akikkel együtt dolgoztam megmondhatják, hogy nem tudok nemet mondani semmire. Az ember így jól tud boldogulni az életében. Mindig szerzel új barátokat, és nem csinálsz magadból sem bolondot” – mondta Date a kötögetésről.

A pulóvereket gyűjtő alapítvány, a Penguin Foundation kiemelte Date-et a kötögetők közül, és büszkén hirdették, hogy a legidősebb jótékonykodójuk 109 éves, akkor még nem tudták, hogy Alfie Date egyben Ausztrália legidősebb embere is.

A pingvinpulóverek borzasztó népszerűek, amikor először megindult a kötögetési hullám, akkor sok helyen megjelentek a szabásminták, és a jótékonykodók nemcsak egy sima kis minimellényt kötöttek, de igyekeztek minél divatosabbakat is csinálni, hogy a törpepingvinek, ha már muszáj pulóverben járniuk, akkor legalább jól is nézzenek ki mellé.

A Penguin Foundation tavaly májusban azt írta, hogy most már bőven elég pulóverük van, pillanatnyilag nincs szükség újabbakra. Mindenesetre a pingvinpulóverek nagyon népszerűek még versenyt is szoktak rendezni abból minden évben, hogy ki csinálta a legmenőbben kinéző pulóvert.

Az alapítvány természetesen nem akar bazári mulatságot csinálni a pingvinmentésből, ezért a díjnyertes pulóvereket általában plüsspingvineken mutatják be.