Február 14-én, Valentin-napon 89 évesen elhunyt a világ legfinomabb dolgai, többek közt a Nutella és a Kinder-tojás feltalálója, Pietro Ferrero. Az általa kreált Nutella olyan népszerű, hogy még saját világnapja is van (február 5-én). Azt, hogy Nutella nélkül képtelenség lenne élni, mindenki tudja, de most 5 olyan dolgot szedtünk össze, amit talán még ön sem tudott az addiktív mogyorókrémről. 

2 és fél másodpercenként eladnak egy üveg Nutellát

Ez az adat az egész világra vonatkozik, de azért jó viszonyítási alap, hogy átlagosan 8 másodpercenként születik egy gyerek a világban.

Üveg? Ja, az nem jár mindenkinek

A világ nagyrészén üvegben vesszük a Nutellát, de néhány országban, főleg Dél-Amerikában és az Egyesült Államokban műanyag dobozban lehet csak kapni.

Napóleon tehet az egészről

Ha a francia császár nem vezeti be 1806-ban a kontinentális blokádot, talán sosem kóstolhatjuk meg a Nutellát. A kereskedelmi zárlat értelmében a Franciaország által megszállt, illetve vele szövetségek államok semmiféle kereskedelmi tevékenységet nem folytathattak a Brit Birodalommal, így a csokoládé ára az egekbe ugrott. Emiatt kezdtek mogyorót keverni a csokoládéhoz a cukrászok, ahogy a Nutella esetében is. 

A Ferrero kicsit olyan, mint a csokigyár a Willy Wonkában

Az olasz családi vállalkozás soha nem tartott sajtótájékoztatót, és soha nem engedte be a médiát a gyárba. Legendásan elzárkóznak a nyilvánosságtól, és még akkor sem voltak hajlandóak szóba állni az újságírókkal, amikor a Cadbury környékezte meg a vállalatot.

De miért mogyorókrém?

A Nutella nagyon nem olyan, mint az Egyesült Államokban árult, és nagyon népszerű mogyorókrémek, azoknál sokkal csokisabb. Azonban az olasz törvények nagyon szigorúan szabályozzák, hogy csokoládékrémként csak olyan termék árusítható, ami legalább annyi kakaót tartalmaz, amennyit a törvény előír. A Nutella nem felelt meg ennek a kritériumnak.