Nem túlzás azt állítani, hogy Budapest kedden történelmet írt, ha mást nem, legalább magyar történelmet.

Végre fellépett nálunk is a FEMEN nevű (nő)jogi szervezet egy félpucér aktivistája.

Íme a videó a 26 éves francia lányról (aztán ha lejjebb görget a hirdetés alá, mutatunk egy csomó hasonlót):

A femenes tiltakozásoknak nagy hagyománya van: 2008-ban, Kijevben alakították a szervezetet, amit a most 30 éves Anna Hucol hozott létre (de egyik leghíresebb tagjuk Alekszandra Sevcsenkó). A FEMEN alapvetően a férfiuralom és velejárói, a nemi erőszak, a nők elnyomása, a vallási dogmák és a férfiközpontú erőszakos politika ellen szokott tüntetni.

Mások is szeretnek pucéran tüntetni

Sokan sokfélét írtak már a PETA rövidítésű amerikai állatvédő szervezetről, amelyik szeret eleve pucéremberes fotókampányokat tolni a vega életmód mellett és az állatkísérletekkel szemben, de ők kihagyhatatlanok. Említettük már a szervezethez lazán kapcsolódó Christina Chót, aki Kim Kardashiant is megdobálta liszttel, de sokkal érdekesebb ez a három lány, akik a farkasordító hidegben álltak ki tiltakozni a szőrmebundák ellen.

2009-ben nemes célokért tüntettek modellek Manchesterben: azt akarták elérni, hogy a brit katonák kapjanak jobb ellátmányt, egyikük arra panaszkodott, hogy szegény honvédeknek alig jut csoki, ő ezért szabadította rá festett melleit Angliára.

A meztelen tiltakozások sorából persze kihagyhatatlan (még ha nem is hagyományos topless) a meztelen biciklizés is, ami alapvetően Critical Mass-i célokért, jobb bringás körülményekért küzd, de elég erős benne a hepaj és buli vonala is. Itt épp Peruban vonulnak 2014 elején.

Persze a meztelen tüntetéseket is ki lehet jól figurázni, hisz ezek ritkán érnek el nagy célokat. Ezt tette Steve Greene, aki Amerika trolljának nevezi magát. Elment egy olyan tüntetésre, ahol a nők azt akarták elérni, hogy legyen már szabad nekik is félmeztelenül flangálni, mint a férfiaknak. És kamuinterjúkat készített a demonstrálókkal, végig a melleikre meredve (és ezzel némileg megmagyarázva, miért is nehéz kérdés ez a topless-szabadság).