A szexben bármit kérni nem is annyira egyszerű, holott a legtöbb terapeuta és szakember rendszeresen ezt tanácsolja – akár első szexről, akár hosszú távú kapcsolatról legyen szó. Hogyan lehet megmondani a másiknak azt, mit akarunk, úgy, hogy ne bántódjon meg, és az is felmerül, hogy ha már meg kell kérni bármire, vajon eleve kudarcra van ítélve a szex?

Szeretném, ha - ez a kulcsa

A kommunikáció fontosságáról papol minden szakértő, ha a szexről van szó, de nem is annyira könnyű, ha a helyzet éles. Kimondani, mire vágyunk, nehezebb, mint hinnénk: vajon hogy fog reagálni a másik, mutassam neki vagy mondjam, hogyan mondjam szépen?

„Alkalom szüli az alkalmat, lehet egyszerűen orálisan közölni: szeretném, ha... lehet utalni rá például azzal, hogy olyan régen csináltuk. A legközönségesebb módja – bár van, akinek ez bejön – a partner fejét odanyomni. 

Első alkalommal még mindenki mindenben bénázik, ezt el kell fogadni, és bizony első alkalommal beszélni kell: mit szeretnél? Ennyire triviális a dolog" – mondta a Velvetnek Tóth-Horváth Gábor szexológus. Azt is hozzátette, ha nem nehéz levetkőzni, akkor kimondani, mit szeretnénk, már nem lehet olyan nehéz. Ha mégis, akkor korai a két ember közt a szex. 

Vagy meg is lehet mutatni...

A szex közbeni kommunikáció nem feltétlenül csak a szavakra vonatkozik, hanem az érintésekre, jelzésekre. Van, aki úgy szereti tudtára adni a másiknak, hogy orális örömökre vágyik, hogy maga kezdi el ezt, majd 69-es pózt vesz fel, hátha ért abból a partner. Ez is egy lehetséges megoldás. A közös pornónézés vagy erotikus filmnézés is segíthet, a látottakat nemcsak megbeszélni, kipróbálni is érdemes, ha bevállalósabbak.

Érdemes azt is végiggondolni, mi az, amit biztosan nem szabad mondani szex közben. Például a másik testére vonatkozó bármilyen negatív megjegyzés, oda nem illő mondatok akár az étkezésről vagy  a napi teendőkről, és erőltetett humorral sem érdemes próbálkozni.