Dr. Bernie Zilbergeld 1999-es könyvében írta meg, milyen drog pontosan hogyan befolyásolja a férfiak libidóját, teljesítési képességeiket. A The New Male Sexuality könyvben táblázatokba szedve látható, hogy a túlzott alkoholfogyasztás hatása lehet akár az erekciós zavar, vagy hogy az ópiátoktól az élvezés is elmarad. Nagyjából minden szerre igaz, hogy ha kis dózisban és ritkán használják, akkor jókora löketet ad a szexhez, és az élvezést is elnyújtja. 

A drog rossz,  a szexre is rossz hatással van hosszú távon, még akkor is, ha például az MDMA és az LSD hatásai közé tartozik a felfokozott genitális érzékenység. A képlet egyszerű, minél több ideig van a szervezetben drog, annál biztosabb, hogy orgazmus és élvezés problémákat fog okozni – más egyéb mentális tünetek mellett. Akkor is, ha eleinte pont, hogy sokat dob a szexen.

A kokain is rossz

A stimulánsok, azaz az amfetaminok, metamfetaminok és a kokain kis dózisban késleltetik az orgazmust, felfokozzák a vágyat. Nagy dózisban is marad a felfokozott nemi vágy, de erekciós problémákat generál, és az orgazmus is elmaradhat. A leszokáskor is gondokat okoz a szexben, és csak akkor áll helyre a szexualitás, ha a szervezet végleg megszabadult a drogoktól. Ez utóbbi nagyjából minden drogra igaz.

Az ópiátok kis dózisban orgazmus szerű élménnyel járnak

De mielőtt ennek nagyon megörülne bárki is, nagy dózisban a heroin, a metadon és társai erekciós problémákat, ejakulációs gondokat okoznak. Leszokás idején szexuális álmok, reggeli merevedések jelentkeznek tünetként. 

Az alkohol a leszokás után is erekciós zavarokat okozhat

A pia oldja a gátlásokat, de a sok pia nem tesz igazán hozzá a kielégítő szexuális élethez. Olyannyira nem, hogy a drogokhoz képest az alkohol negatív hatása még a leszokás után is érződik. A túlzott alkoholfogyasztás elhalasztja az élvezést, de gyakran erekciós gondokat okoz. A leszokáskor is pontosan ugyanilyen a hatása, és  az alkohol teljes elhagyása után is vannak, akik erekciós gondokat tapasztalnak. Akkor van nagy baj, ha valaki azért kezd el inni, mert nem tud teljesíteni az ágyban, és hiába iszik egyre többet, az nem segít semmiben. Később sem.

A marihuána leszokáskor szexuális unalmat válthat ki

A marihuána kis dózisban felfokozza a vágyat és az érzékelést, de az élvezésben problémákat okoz. Nagy dózisban orgazmus képtelenséget és a szexuális vágy hiányát lehet tapasztalni. Ha valaki úgy dönt, hogy leteszi a füvet, és megválik attól, akkor leszokáskor korai magömléssel és unalommal (szexuális érdektelenség) kell számolnia. A jó hír az, hogy amikor teljesen kiürül a szervezetből, minden a helyére kerül: a szexuális vágy, a merevedés és az élvezés is.