Párkapcsolatokban nem ritka az a probléma, hogy az egyik fél kvázi lebukik a másik előtt, és kiderül, hogy maszturbál. Hiába a rendszeres szex,  van, hogy valaki igényli az örömszerzést másképp is. A szexuálpszichológus szerint azt kell szem előtt tartani, hogy eltérőek lehetnek a szexuális igények. 

A szexuális vágy egyénenként változó

„Mindenkinek személyreszabott a libidója, az egyik ember igényli a napi többszöri szexet, míg a partnert lehet, hogy csak heti négyszer. Ez egy természetes fiziológiai szükséglet, amit erőszakkal, tiltásokkal elnyomni nem célszerű" – mondta a Velvetnek Tóth-Horváth Gábor szexológus. Azt is hozzátette, hogy a helyzetet úgy is lehet nézni, mint az étkezést, van, aki naponta ötször eszik, van, aki csak kétszer. 

A rendszeres szex melletti maszturbálás egész másfajta örömet nyújt, mint maga a szex. A szakember szerint a testi igényeket társadalmi normák és erkölcsnek kikiáltott nézetek igyekeznek korlátozni, holott az, hogy kinek mire van szexuális késztetése, egyénenként változó. Lehet, hogy a nőnek kevés a heti háromszori szex, vagy épp szokásává vált elalvás előtt maszturbálni. A párkapcsolat melletti maszturbálás problémakörének van egy másik oldala is. 

El lehet fogadni, hogy nem vagyunk egyformák

„A másik felet az is zavarná, ha a partner annak ellenére, hogy tudja, nem igényli a szexet olyan sűrűn, ezt kikényszerítené, ráerőltetné a másikra. El lehet, el kell fogadni, hogy nem vagyunk egyformák. Ha szeretem a társam, akkor csinálja, ha nekem nem akkora az étvágyam, de neki igen, akkor egyen. Ha nem akkora az étvágyam, akkor még örülhetek is, hogy nem tömi belém a nyolcadik hamburgert."

Akkor beszélhetünk problémáról a rendszeres szex melletti maszturbálásról, amennyiben a kölcsönösen kielégítő szex kárára megy a matyizás. Továbbá akkor is, ha ez bármilyen droggal, pornónézési szokással áll kapcsolatban, és hosszú távon egyre érdektelenebb a partner teste. A szexológus szakember szerint fontos,hogy hagyjuk élni a partnert, mindkét nemnél előfordul nemi sztereotípiák nélkül, hogy gyakrabban szeretne szeretkezni, mint a társa. Emiatt a késztetés miatt azonban nem szükségszerű, hogy véget érjen a párkapcsolat.