Van egy kazah falu, ami olyan rejtéllyel küzd, amit még Mulder és Scully ügynök sem értene igazán. A Guardian riportja szerint Kalacsi, ami a fővárostól, Asztanától 450 kilométerre nyugatra fekszik, egy rejtélyes betegségnek, valamiféle álomkórnak esett áldozatul. Viktor Kazacsenkó például egyszer vezetés közben aludt el, ahogy elmondta, egyszer csak "kikapcsolt az agyam". Ő a kórházban ébredt fel, és nincs ezzel egyedül. Volt olyan lakos, aki napokra kómába esett.

Az említett férfi nem helyi, és derűsen beszél arról, hogyha Kalacsiban van dolga, akkor esélyes, hogy napokra egyszerűen elalszik. Persze a dolog nem intézhető el ennyivel, a kalacsi túrák rámentek az egészségére, a vérnyomása az egekbe szökött, fáj a feje és nagyon rossz a közérzete. A helyiek két éve szenvednek a tünetektől, szédülnek, hányingerük van, akad, akinek a látása is elmegy a bikaerős fejfájástól, másoknak memóriazavaraik vannak. A jelenség ráadásul hullámokban csap le Kalacsira, már 152 embert betegített meg.

A szénmonoxid a hibás?

A tudomány lecsapott a jelenségre, elkezdődtek a mérések. Mértek itt magas sugárzást, szénmonoxid-szintet, radonszintet és nehézfémszennyezést is. A sugárzásról és a nehézfémről kiderült, a határértéken belül vannak, míg a radon és a szénmonoxid nem volt olyan magas, hogy ilyen fura tüneteket okozzon. Januárban Szergej Lukasenkó a Nemzeti Nukleáris Központból mégis azt mondta, egyes házakban a szénmonoxid megengedett szintjének tízszeresét mérték, ez okozhat ilyen durva aluszékonyságot.

Kalacsi sztorija állítólag Nurszultan Nazarbajev kazah elnök érdeklődését is felkeltette, így már bizottságot is alakított a kormány az ügy miatt. Tavaly év végéig mintegy 20 ezer laboratóriumi és klinikai tesztet végeztek, levegő-, föld-, víz-, étel-, építőanyag-, illetve emberi és állati mintákat is felhasználva. Úgy tudni, nemzetközi segítséget kértek, sőt amerikai járványügyi szakértők érkeztek a helyszínre, amit ráadásul az amerikai fél nem erősített meg (pontosabban a médiamegkeresésekre nem válaszolt).

Az uránbánya a saras?

Akad olyan helyi, aki egyértelműen a szovjet érában megnyitott, azóta bezárt közeli uránbányát okolja az alváskórért. A krasznogorszkiji bánya a kilencvenes évek eleje óta nem működik, a bányászok zöme elköltözött, a bányaterület most szellemjárta, pangó hely. Ami különös, hogy a bányászok otthonaiban maradt pár ember nem szenved a betegségtől, és az azóta elköltözött bányászok között sem mutatták ki.

„Mindannyian attól félünk, hogy elalszunk" – panaszkodott a helyi Tatjána Pavlenkó. Ha a kormányon múlik, nem fognak, májusra kitelepítenek mindenkit innen. Száz embert már elköltöztettek, 425-en vannak még a faluban, közülük sokan makacsul ellenállnak. Viktor Kazacsenkó például azt mondja, ő 40 éve él itt, már itt is fog meghalni. Mindenesetre az elköltözés önkéntes, és a nem túl demokratikus ország hatóságai is jól állnak az ügyhöz. Megígérték például, hogy amíg lesz lakója a falunak, működni fognak a szolgáltatások.