A cyberszex, mint például a szexcsetek, sextingek és társaik vajon mennyire elégítik ki az embert? Élettani hatásában mennyire áll közel az igazi szex kémiai folyamataihoz? Vagy semmi köze a kettőnek egymáshoz? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Psychology Today és egy szexológus segítségével.

Az érintés biztosan elmarad

Az igazi, valós szexben két ember szeretkezik, és mindenféle módon egymáshoz érnek. Az igazi szex sokaknál együttjár a behatolással, sőt törvényesen ez jelenti a közösülést. Ez a fajta meghatározás korlátozza a szex fogalmát, nemcsak a szexuális identitások kizárása miatt, hanem amiatt is, mert így a szexcsetelés, ami orgazmussal zárul, nem minősül szexnek. Holott.

Az igazi szex definíciója valószínűleg egyénenként változó, a válasz a kérdésre, mennyire nevezhető igazi szexnek a szexcsetelés is, egyénektől függ. Amennyiben orgazmussal zárul a telefonszex vagy csetszex, a kémiai folyamatok csak részben játszódnak le: nem mind az öt érzékszervvel érzékeli a partnerét, az érintés biztosan kimarad. 

„Ez csak vizuális és hanginger, így a webszex csak maszturbálás. Emelheti az értékét, ha ismerőssel csinálják, de egyenértékű az online pornóval" – mondta a kérdésre válaszul Tóth-Horváth Gábor szexológus. 

     

Szexcsetelni akkor is jó

Ma már nemcsak a távkapcsolatok kiváltsága a szexcsetelés, sok pár és ismeretlenek, akik társkeresőn keresztül ismerkednek, is élnek ezzel a lehetőséggel. Az a kérdés is felmerül, hogyha csak maszturbálásnak számít, vagy olyasmi, mint a pornónézés, akkor megcsalásnak számít-e, ha valaki a kapcsolata mellett csinálja egy harmadik személlyel.

Oldja a gátlásokat, sokkal bátrabban lehet írni, ha arctalanul lehet kérni mindenféle mocskos dolgot a másiktóól. Egyfajta előjáték is lehet a párkapcsolatban, ráadásul mindkét fél érezheti a törődést. A szexcsetelés egyáltalán nem pótolja az intimitást és az érintéseket, sóhajokat, párás tekinteteket, de ösztönzően hathat a kapcsolatra.