Az orrunk felismeri a testi vonzalmat, hamarabb, mint azt a tudatunk felfogná – a szaglás és a természetes illatok fontosak a megfelelő partner kiválasztásához. A szakértők szerint 90 másodperc és négy perc közötti idő telik el, amíg kiválasztjuk a potenciális partnert, ehhez használjuk minden érzékszervünket – nem  pedig éjszakákon át tartó beszélgetések után jutunk dűlőre. 

Az arc szimmetriája, a test formája, a hasonlóságok keresése csak a külsőt látva mind azután történnek meg, hogy az orr kiválasztotta az illetőt. A nők és a férfiak a feromonnak köszönhetően döntik el, ki az, aki számukra vonzó. A feromon azonosítását egy bizonyos fehérje végzi, ami a génjeinkben van. A feromon jelen van a bőrön, a hajon, a nyálon, a vizeletben, a nemi szervek környékén, a teljesen egyéni és eredeti hormont pedig az orrunkban lévő receptorok juttatják el az agyba. Ennyire egyszerű a magyarázat arra, miért van az, hogy valakivel nagyon jó beszélgetni, nagyon kellemes társaság, de szexuálisan nem jön be. 

A szaglás nagyon egyedi, mindenkinek más tetszik, és minden egyes ember más szagot áraszt magából. A természetes szagok segítenek kiválasztani azt a partnert, akivel a szex frenetikus lehet – ha a vonzalom kölcsönös. Mindez azért van, mert az utódnemzéshez keressük a tökéletes génállományú partnert, hogy utódjaink erős immunrendszerű szuperlények legyenek – ez működik a tudat alatt. Több korábbi felmérés is alátámasztotta, hogy a sajátunktól teljesen eltérő DNS állományú partnert szemelünk ki a szagok alapján: erre nem vonatkozik a hasonló a hasonlóval elv. 

A fogamzásgátló tabletták, a különböző betegségek megváltoztatják az ember hormonháztartását, a parfümök pedig elnyomhatják a természetes szagokat. Szag alapján azt is észrevesszük, ha valaki túl ideges, túlzottan maga alatt van, depressziós. Sőt, az emberi viselkedést kutató izraeli szakértők azt is felismerék, hogy az emberi könny lényegében antiferomon hatású: a vizsgált férfiak orra alá friss női könnymintákat helyeztek, mindennek hatására empátiát éreztek a férfiak, nempedig vonzódást.