Paul Walker, a Halálos iramban című mozifilm-sorozat sztárja 2013-ban halt meg autóbalesetben. Utolsó filmje, a Halálos iramban 7 most került a mozikba, és ennek kapcsán a producerek írattak bizonyos Charlie Puthszal egy dalt az ő tiszteletére, amiből Wiz Khalifa közreműködésével készítettek rapslágert. A végeredmény a világ valamennyi mérvadó slágerlistájának az élére került, és annyira népszerű éppen, hogy éppen a streamelési világrekordokat is sorra döntögeti. Hiába, jól jön egy halott celeb a gigaslágergyártáshoz. Mutatunk is még néhány példát.

Homonyik Sándor – Álmodj, királylány

Időrendben haladva kezdjük egy magyar dallal és egy magyar celebbel, bár abban az időben a celeb szó még nem volt itthon használatos. Molnár Csilla 1985-ben lett híres: ő lett az első magyar szépségkirálynő. Hirtelen nagy sikerek érték, de a következő nyáron a 17 éves, fonyódi lány öngyilkos lett.

Érthető módon a történet nagyon felkavarta a közvéleményt, és a tragédia után pár hónappal az Első Emelet együttes meg is írta róla a Szépek szépe balladáját. Eltelt két év, de volt, aki úgy érezte, hogy az emberek még mindig nem engedték el ezt a történetet, így aztán megjelent az Álmodj, királylány című szám is Homonyik Sándor előadásában. Az énekesből azonnal sztár lett, a dalt az év dalának választották.

Brian May – Too Much Love Will Kill You

Freddy Mercury 1991-ben halt meg, és érthető módon a tragédia hatalmas reakciót váltott ki a közönségből, meg persze a Queen együttes többi tagjából is. Mercury tiszteletére emlékezetes gigakoncertet tartottak a következő tavasszal, és persze ott volt a Show Must Go On című szám, vagy éppen a These Are the Days of Our Lives, hogy a Bohemian Rhapsody új sikeréről ne is beszéljünk.

Brian May még 1988-ban énekelte fel a Too Much Love Will Kill You című számot, de Freddy Mercury halára után egy évvel ezt újra elővették és kiadták további sikerek reményében. A közönség egy része ekkor azonban úgy érezte, hogy ez már nem méltó az együttes egykori frontemberéhez, így a Too Much Love Will Kill You nem lett akkora siker, mint amire valószínűleg számítottak. 1995-ben egyébként a Queen maradék tagjai még mindig úgy érezték, hogy Freddy Mercury életére és főleg halálára építve kell továbbvinni a karrierjüket, ebből lett a Made In Heaven című album, amire felkerült a Too Much Love Will Kill You is, egy újabb verzióban, Freddy Mercury énekével.

Puff Daddy & Faith Evans – I'll Be Missing You

1997-ben kb. az év két legnagyobb világslágere egy-egy halott celebet siratott. A most már P. Diddyként ismert rapper érkezett előbb, akinek kollégáját, a The Notorious B.I.G. nevű zenészt az év március 9-én lőtték agyon. Puff Daddyt annyira sokkolta haverja elvesztése, hogy úgy döntött, ő sem kísérletezget új szerzeményekkel, a megemlékezéshez egy már bevált korábbi slágert választ, de nem sajátot, hanem az Every Breath You Take-et a Police-tól. Az ebből vett alapra rappelte rá, hogy jól tudja, The Notorious B.I.G. most mosolyogva nézi őt a mennyből. A dal döbbenetes közönségsiker lett, mert azokhoz is eljutott, akiket addig nem igazán foglalkoztatott az USA két partjának rapperei között dúló háború.

Elton John – Candle in the Wind

Szintén 1997-ben volt, hogy a nyár utolsó napján Diana hercegnő autóbalesetben meghalt. Elton John jóban volt a hercegnővel, és szerencsére neki is volt tartalékban egy halottsiratós szám még 1973-ból, igaz, az eredetileg Marilyn Monroe-nak íródott, de ezt a szépséghibát egy kis szövegátfazonírozással ki lehetett javítani.

A szám addigra már kétszer is megjárta a slágerlistákat, új korában 11. lett, aztán 1988-ban ötödik, de így, hogy egy frissen elhunyt hírességet kapcsolták hozzá, végre tényleg igazi világslágerré vált. Elton Johnt kritizálták is rendesen annak idején, hogy körbeturnézza a világot halott ismerőse siratásával, pedig ugye nem ő volt az első és nem is az utolsó, aki popsikert kovácsolt egy halott celebből.

Wiz Khalifa – See You Again

És akkor végül térjünk vissza az összeállítás apropójául szolgáló számhoz. Itt aztán tényleg szó sincs semmilyen személyes érintettségről, a film készítői egyszerűen rendeltek egy siratódalt Paul Walker emlékére, és nyilván maguk is meglepődtek, hogy mennyire jól sikerült az alkotás a felkért művészeknek, akik egyébként nem is ismerték közelről Paul Walkert, akinek tragikus haláláról énekelnek/rappelnek. De persze ez miért is zavarná a közönséget, amikor ők maguk sem ismerték Paul Walkert, mégis nagyon elszomorodtak a halálhírétől, igaz, az még két évvel ezelőtt volt.

Mellesleg állítólag az ókori Rómában létezett a hivatásos siratás, mint foglalkozás. Eddie Izzard humoristának van is egy 10/10-es jelenete a témában, de Wiz Khalifa példájából tudjuk, hogy ez a mesterség azért a XXI. században sem teljesen ismeretlen.