Valószínűleg nem is sejti, de néhány évente végigsöpör a Földön egy lopási hullám, amiben rózsaszín, műanyag flamingókat lopnak el kertekből.

A legutóbbi ilyen hullám pont a napokban ért el egy egyelőre meg nem nevezett amerikai kisvárost, ahol viszont a korábbi kitörésekkel szemben megpróbáltak szembeszállni a fenyegető vésszel.

A Daily Doton jelent meg egy screenshotokból álló összeállítás, amiben egy egészen durva sztori bontakozik ki arról, hogyan működik a globális műanyagflamingó-tolvaj maffia. Na jó, a kisváros lakói valószínűleg nem tudják, hogy igazából csak bekerültek a nagy körforgásba, de ettől még parádés az egész.

 Harc a láthatatlan ellenséggel

Röviden annyi a lényeg, hogy egy kisváros lakóinak Facebook-csoportjában arról beszélgettek, hogy mit lehetne tenni azért, hogy megakadályozzák a flamingólopásokat. A kisvárosban egyébként azért volt sok műanyag flamingó a kertekben, mert a Daily Dot szerint így tiltakoztak a lakók egy helyi rendelet ellen, ami megtiltja a csirketartást.

Már ez a fajta lázadás is zseniális, de a sztori akkor lett igazán szuper, amikor vandálkodó kedvű fiatalok elkezdték ellopkodni a kertekből a protestállatokat. A lakók viszont nem hagyták magukat, nem nyelték le könnyen, hogy lába kél a 4-5 ezer forintos, fröccsöntött giccsnek, ezért különféle módszerekhez folyamodtak, hogy elkapják az elkövetőket, mert úgy érezték, a hatóságok segítségére nem számíthatnak.

Biztos azért, mert ők is a maffia markában vannak. Néhány módszert utólag tagadtak, amikor megjelentek az első olyan hangok is a beszélgetésben, amik arról szóltak, hogy talán túl nagy feneket kerítenek a dolognak, de addig a következőkről beszéltek.

Volt, aki:
  • éjjellátó biztonsági kamerával figyelte a flamingóit, és állítólag sikerült is levideóznia egy lopást
  • mérges szömörcével kente be a flamingóit, hogy az elkövetők csalánkiütésekei, vakarózórohamai lebuktassák őket
  • festékbombát rakott a flamingói köré, így amikor azokat ellopták, lila színűre festődtek az elkövetők

Aztán a beszélgetésben a gyerekeket támogató felnőttek mellett megjelentek a gyerekek is, akik nagyjából magasról tettek a felháborodásra, és azt mondták, hogy nem kéne ennyire komolyan venni a csínyeket.

 A nagy műanyagflamingó-összeesküvés

A nem nevesített amerikai kisvárosban ezzel tulajdonképpen véget ért a legutóbbi lopási hullám, legalábbis az azt övező felháborodás, de ez még csak a kezdet. Valószínűleg a nem nevesített amerikai kisváros lakói sem tudják, hogy egy fertőzésként fel-felbukkanó átok/bűnszervezet/véletlen egybeeseés találati listájára kerültek fel ezzel.

Az első, nagy visszhangot kapó flamingólopás 1992-ben történt, amikor egy magát csak The Pelican Crew-nak nevezett bűnbanda

egy rakás műanyag flamingót lopott el egy kisvárosban, és az ellopott figurák helyén váltságdíjleveleket hagytak, amikben pénzt követeltek, valamint a giccstárgyak megölésével fenyegetőztek. A levelektől és az esetlegesen felkínált váltságdíjaktól függetlenül a díszflamingókat megcsonkítva, megkínozva juttatták vissza a tulajdonosoknak.

Az erről szóló riportban azt mondták, hogy a bűnbanda már legalább hét éve tevékenykedett a környéken, mire felfigyeltek rájuk. Vagyis

óvatos becsléssel azt mondhatjuk, hogy 30 éves hagyománya van a műanyagflamingó-lopásnak.

Az 1992-es eset után néhány év szünet következett. Ez egyébként megfigyelhető a flamingólopási trendekben, hogy egy-egy nagyobb kitörés után az elkövetők, akikről a mai napig nem lehet pontosan tudni, hogy összehangoltan dolgoznak-e, vagy magányos farkasok, de nem túl nagy merészség azt mondani, hogy egy világot átszövő maffia, a mindenhol rettegett csintalan kamaszok tagjai.

A következő nagyobb kitörés 1998-ban történt a floridai St John megyében. Ekkor már a rendőrség beavatkozását követelte a lakosság. Rövid idő alatt 40 műanyag flamingót loptak el egy tengerparti kisvárosban.

Az anyagi kár nem jelentős, de a frusztráció annál inkább.

A lakosság segítségére van szükségünk a felderítéshez. Jelentsék a rendőrségen, ha bármit hallottak, vagy láttak, hogy le tudjuk kapcsolni ezeket az embereket” - mondta akkora helyi rendőrség.

Ahogy az összes hasonló esetnél, most is, ahogy jött, úgy múlt el a lopási hullám, és az is menetrendszerűnek mondható, hogy sosem derült ki, kik voltak az elkövetők. Kétségkívül nagyon profik, ha 30 éve folyamatosan kicsúsznak a rendőrség karmai közül.

Az emberiségre jellemző, hogy ha kerülőutakkal, de folyamatosan fejlődik. Nincs ez másképp a műanyag flamingókat tartók esetében sem. Sokáig csak ízlés nélküli giccsimádóként lehetett rájuk tekinteni, de a 2000-es évek elején ez is megváltozott.

A műanyag rózsaszín flamingók 1957-ben jelenetek meg a Földön, a 60-es években váltak igazán népszerűvé, különösen a munkásosztály körében, a 80-as évekre pedig gyakorlatilag felső középosztályt is elérte a flamingómánia, mert egyfajta ironikus, belsős poénná váltak ezek a tárgyak (a rózsaszín flamingók történetéről bővebben erre >>>).

A 2000-es évek elejére pedig megint új tartalmat kaptak a már minden társadalmi réteg kertjét megjáró állatok: a jótékonykodás szimbólumává váltak sok helyen. A legjellemzőbb, hogy iskolák végzős báljaira gyűjtenek így pénzt, de egyházak is szoktak rózsaszín flamingókkal pénzt gyűjteni. Aki támogatta az adott jó ügyet, az a támogatása mértékének megfelelő mennyiségű rózsaszín flamingót kap a kertjébe.

2001-ben egy templomi adománygyűjtéshez használt műanyag flamingócsapat ellopásáról írtak a New Orleans-i lapok. Itt nagyjából 20 flamingót loptak el a fordított adománygyűjtésre használt csapatból. Azért nevezhető fordítottnak az adománygyűjtés, mert itt nem a flamingókért kellett fizetni, azt elég sokan megkapták ingyen a kertjükbe, hanem azért, hogy elvigyék azokat onnan valaki más kertjébe.

A menet itt is a szokásos volt, a flamingók eltűntek, az elkövetőknek nyomuk sincs.

2004-ben az ohiói Youngstownban már arról írtak, hogy kihalóban vannak a műanyag flamingók, miután egy nyár alatt kétszer is elloptak egy helyi partiszervezőtől 40-40 flamingót.

A tettesek?

Na, ők most sem lettek meg.

Két évvel ezelőtt egy connecticuti kisvárosban ütötték fel a fejüket a bűnbanda tagjai.

Ezután jött az idei eset, meg a kemény szembeszállás, amiről fent már írtunk.

 Magyarország is veszélyben?

Arról viszont eddig nem volt szó, hogy az eddig jellemzően az USA-ban tettenérhető támadások a közeljövőben akár Magyarországra is áttelelpülhetnek.

Nemrég jelent meg ugyanis a hír, hogy Budapesten a Határ úti buszvégállomás átalakításához műanyag flamingókat fognak majd díszítésként használni. Egy mázlink lehet egyedül, hogy nálunk valamiért sárga és nem rózsaszín flamingók lesznek. Háthat kevésbé lopják ezeket.