Angela Collins és Margaret Hanson 7 évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy gyereket vállalnak. A leszbikus pár egy ontariói spermabankhoz fordult, ahol elvileg egy 160-as IQ-jú donort választottak, de most kiderült, hogy mégsem volt zseni a biológiai apa – írja a Daily Telegraph. Egy félrement email szerint a férfi skizofrén, és rendőrségi ügyei is voltak. 

Collins és Henson a fiúk születése után 7 évvel tudták meg, hogy egyáltalán nem olyan a gyerekük biológiai apja, ahogyan azt elképzelték. Állításuk szerint a spermabank úgy adta el a donor mintáját, hogy egy 160-as IQ-jú férfitől származik, aki az idegtudomány területén szerzett PhD fokozatot. Viszont csak most derült ki, hogy ez így nem teljesen igaz. Egy félrement email szerint annyira nem is zseni a donor, hanem egy bűnöző, akit már többször letartóztattak betörésért. Ezen felül skizofrén, és kirúgták a főiskoláról. A pár egy hiteles fotót is látott a donorról, aki nem egészen úgy nézett ki, ahogyan a spermabankban mutatták nekik. Valahogyan eltűnt az arcáról egy elég nagy anyajegy. A férfi úgy 30 gyerek biológiai apja lehet. 

Collins és Hanson most perel, az anyacég viszont nem ismeri el a felelősségét. Szerintük nem hitelesített információkat kaphattak a szülők. A pár gyerekén egyelőre nem jelentkeztek a skizofrénia tünetei, de nem zárható ki, hogy a későbbiekben a fiú kezelésre szorul. Ha erre sor kerül, Collins és Hanson szeretnének minden költséget a felelősre terhelni. De az is a céljuk, hogy a spermabankok körültekintőbben foglalkozzanak a jelentkezőkkel, akik feltétel nélkül bíznak bennük, és elhiszik a donorra vonatkozó információkat, mivel nincs más lehetőségük.