Nincs különbség nemek közt abban, mi a tárgya a nők vagy a férfiak szexuális fantáziájának – és ez nem csak abban merül ki, hogy mindannyian a szexről fantáziálunk. Abban is hasonlít egymásra a legtöbb ember, hogy hamarabb fantáziálunk a szexről, minthogy elkezdenénk szexuális életet élni – írja Dr. Justin Lehmiller szexológus a blogjában. Azt, hogy miről fantáziálunk, rengeteg kutatás próbálta megfejteni, az erotikus irodalomból és a pornófilmekből kiindulva nem is annyira nehéz megfejteni. 

Egy 2012-es  kutatás szerint a férfiak és a nők szexuális fantáziája között mindössze annyi a különbség, hogy a férfiak az explicit szexről álmodoznak, a nők inkább a romantikába hajló jeleneteket és a történeket szeretik. A férfiak is ugyanarról fantáziálnak, mint a nők: autóban dugásról például, csakhogy a felmérés szerint a férfiak inkább a mocskos részletekre koncentrálnak, amíg a nők elképzelik a színeket, a hangulatot, az illatokat, a történetet, amire a szexjelenet épül. 

Arról is készült felmérés, hogy az emberek nagyjából 98%-a még azelőtt fantáziál a szexről, mielőtt valójában elkezdene szexuális életet élni. Ez nem annyira meglepő, kamaszkorban a fiúkat és a lányokat nagyon érdekli a szex, ez a természetes. Az érdekes az, hogy az aszexuálisok is fantáziálnak a szexről, legalábbis vannak köztük olyanok, akik bevallják, csak épp nem csinálják. 

Az úgynevezett erőszak-fantáziák is szerepelnek mindkét nem fantáziájában, sőt, még a különböző szexuális irányultságú férfiaknál és nőknél is ott van. Az erőszakos szex-fantáziák egy része a kényszerített szex, és itt kell megjegyezni, hogy egy dolog a fantázia, a valóságban ez erőszaknak minősül, ha nincs benne mind a két vagy több fél. 

A férfiak és a nők abban is hasonlítanak, hogy mindkét nem fantáziál a felszarvazós szexről, azaz arról, hogy a partnerük szeme láttára csalják meg valakivel. Ez állítólag gyakori szexuáli fantázia.

Akik monogám párkapcsolatban élnek, azok is fantáziálnak, és sokszor másokról, nem csak a partnerükről. Férjek és feleségek fejében egyaránt megfordul, hogy valaki mással fekszenek le. Ezen sincs mit csodálkozni, ettől még két ember szeretheti egymást hűen. 

A szexuális fantáziákat tekintve nincs különbség a nemek és a nemi indemtitások közt, az elképzelt helyszínekben, ruhákban, az alanyok külsejében különbözhetünk egymástól.