A Redditnek viszonylag egyszerű a szabályzata, az oldalon elképesztően sok minden fér bele a szólásszabadságba. Például az is, hogy megjelentessenek egy rakás, hírességektől ellopott meztelen képet.

A napokban viszont módosítottak egy kicsit az oldal szabályzatán, elkezdték komolyan venni, hogy letiltják azokat a topikokat, amik nyilvánvalóan a zaklatásról, más emberek megalázásáról szólnak. Egyelőre ez összesen öt topikot érintett, köztük a kb. 150 ezer taggal rendelkező kövérgyalázó topikot, a fatpeoplehate-et. A többi letiltott aloldalnak mindössze pár ezer követője volt. A fatpeoplehat-en felül volt még egy homofób, egy rasszista, még egy kövérgyalázó és egy kisebb gamer-közösség tagjait gyalázó topik is, amit letiltottak.

Nem tűnik tragédiának a dolog, meg ezekben a topikokban tényleg leginkább csak az undorítóval lehet összefoglalni, hogy milyen szinten ment a gyűlölködés, a Reddit felhasználói között - és ezekből rettenetesen sok van - hatalmas felháborodást váltott ki az egész.

Összesen három típusú reakció született:

  • a bosszú
  • a magyarázatkeresés
  • az elpártolás

A bosszú a maga módján szórakoztató. A felhasználók elkezdték elárasztani a Redditet mindenféle aloldalakkal, amik kövérekkel foglalkoznak. Vagy gyalázzák őket, vagy csak úgy általában kövérekről készült képeket mutogatnak bennük, vagy bármilyen más módon kapcsolódnak a kövérséghez. A cél az, hogy az őrületbe kergessék a moderátorokat, és hogy az egész Reddit a kövérekről szóljon.

A magyarázatkeresők hosszas vitákba bonyolódnak egymással arról, hogy meddig mehet el a szólásszabadság, mit engedhet meg magának a Reddit, és hasonlók. Ez a szólásszabadság dolog egyébként nagyjából úgy működik, hogy minél inkább otthon a négy fal között csinálja az ember, annál szabadabb, és ahogy eljut egyre szélesebb és szélesebb tömegekhez, úgy szűkül be a szólásszabadsága, hiszen egyre nagyobb az esélye arra, hogy valaki olyan hallgatja, akinek a személyiségi jogait súlyosan megsérti.

A Reddittel is ez történt, ahogy az internet segglyuka, a sokáig még gyerekpornót is engedélyező 4Chan is meghátrált nemrég. Egész egyszerűen, ha elég nagyra nő egy oldal, és elég sok millió emberhez jut el, akkor nem engedheti meg magának, hogy a felhasználói mondjuk egyes népcsoportok kiirtását hirdessék az oldalán.

Vagyis ami a Reddittel most történt teljesen tipikus dolog, inkább az a furcsa, hogy eddig szinte teljesen szabályozatlanul mehettek az oldalon a beszélgetések. A moderátorok egyébként igyekeztek hangsúlyozni, hogy nem azokat a topikokat tiltják le, ahol mondjuk a kövéreket gyalázzák, mert ez még belefér a szólásszabadságba, még akkor is, ha a moderátorok nem értenek egyet a dologgal. Azokat a topikokat tiltják le, ahol gyűlöletbeszéd van, vagyis ahol konkrét személyek elleni konkrét akciókra buzdítják a felhasználók egymást.

A harmadik csoportba tartoznak a leginkább radikális felhasználók, akik annyira szeretnék megvédeni a gyűlöletbeszédet és szólásszabadságot, hogy a bárminemű cenzúra legkisebb jelére inkább elpártolnak az oldaltól.

Nagyon népszerű választás a linkajánló oldal, a StumbleUpon, de talán a legtöbben a svájci Voat fórumra mennek át Redditről, ez az oldal 100 %-os szólásszabadságot ígér minden szegény letiltott gyűlölködőnek. A Voat egyelőre elég könnyen beszél, nemrég indult, alig vannak felhasználói, ilyenkor még elég sok oldalon mehet minden gusztustalanság. Aztán, ha úgy alakul, hogy a Reddit a mostani moderálgatás miatt összeomlik, és mindenki voatozni kezd, akkor majd a Voat is kénytelen lesz módosítani a szabályzatán, és akkor a megrögzött gyűlöletkeltők megint kereshetnek maguknak új oldalt, ahol saját magukon kívül alig fog rájuk figyelni bárki is.

Mi a helyzet a gombbal?

A mostani balhé előtt a Reddit azért szerepelt a legtöbbször a hírekben, mert volt az oldalon egy visszaszámláló, meg egy gomb, amiről senki sem tudta megmondani, hogy mire jó.

A visszaszámláló néhány nappal ezelőtt elérte a nullát, de a találgatások nem múltak el arról, hogy mégis mi célja volt a gombnak. Egyébként pörgött még volna tovább a játék, de egy kis porszem csúszott a gépezetbe, ezért pörgött le a számláló. Egy ideje már csak egy program kattintota a gombot különféle zombifelhasználók fiókjain keresztül, de az egyik ilyen fiókkal volt valami probléma, ezért a program nem tudott kattintani, úgyhogy befejeződött a játék.

Mostanában viccesen az a vélemény pörög Redditen, hogy a gombnak és a visszaszámlálónak nem volt más célja, mint hogy visszaszámoljon a Reddit végéhez. Most, hogy elért nullára, az oldal elkezdte a végnapjait élni, aminek az első jele az, hogy elkezdték erősen moderálni a tartalmat.

A várható topiktörlésekről május közepén jelent meg az első hivatalos poszt, ekkor az érintett topikok adminisztrátorait értesítették is, hogy mi várható, ha nem hagynak fel a gyűlöletkeltő magatartással, ezután jött június elején a letiltás. Tény, hogy valóban egy nappal azután, hogy a nullára pörgött a visszaszámláló.