A tizedik, az Anya kegyelme című epizóddal 2015-re véget ért a Trónok harca című HBO-sorozat (ha nem tudja megnézni pont ezt a részt, itt a hogyvoltja), a következő részre jövő áprilisig kell várni. Ha ez a hír önt is lesújtotta, ne aggódjon, összeszedtünk néhány dolgot, amelyekkel túlélheti az addig tartó hosszú hónapokat. Amíg pont annyira szomorúan nem tudunk semmit, mint Havas Jon.

Nehéz lesz.

Először is ne sirasson senkit

Ha érdeklődik a sorozat iránt, akkor bizonyára sokat olvasott már róla mindenféle fórumokon, híroldalakon. Ezek nyilván ellátták egymásnak ellentmondani látszó információkkal is, de az a legjobb, ha nem hisz senkinek, és nem siratja egyik szereplőt, még a jó Havas Jontsem. Ezt két okból mondjuk: először is, a sorozat szereplőit, és más módon készítőit kemény szerződések kötik, hogy ne szivárogtassák ki, hogyan folytatódik a történet, és semmi mást se mondjanak, ami csökkenthetné a várakozást. Ez magyarul azt jelenti: amit mondanak, azért mondják, hogy még jobban érdekeljen mindenkit. És akár az ellenkezője is igaz lehet. Így például annak is, hogy a kreátorok, David Benioff és D.B. Weiss azt nyilatkozták, aki meghalt, az bizony meg van halva. Ezzel simán utalhattak arra, hogy Jon Snow halott, hiszen láttuk, hogy megölik – de arra is, hogy senki sem mondta ki halottnak, úgyhogy lehet, hogy túléli a többi varjú támadását, csak a tényleg halottakról tudjuk, hogy meghaltak. Jó, mi? 

Másrészt kószál a történetben néhány vérmágiában utazó illető, és mondjuk szegény Shireen hercegnőt már nincs az az isten, aki feltámasztaná, de Havas Jonhoz pont a megkéselése előtt érkezett meg Melisandre, a vörös boszorkány. Ki tudja, hátha van egy hozzáértő szereplő Stannis Baratheon közelében is, akit talán nem is ölt meg annyira Brienne. Végül is Cersei Lannisternek is összetákoltak egy zombióriást a halott Hegyből. És ha olvasta a könyveket, akkor tudja, hogy van még ember a talonban.

Itt nézegetheti a szereplőket

Ha okvetlenül a szereplők látására vágyik, akkor azon felül, hogy időről-időre hírt adunk róluk, a közösségimédiás felületeik et ajánljuk, már akinek van. A legszórakoztatóbb talán az Arya Starkot alakító Maisie Williamsé, aki az évadzáró után a szereplőtársaival szórakozott azon, ahogy bosszút állt meggyilkolt vívómesteréért. Gwendoline „Brienne” Christie kalandjait itt követheti, itt van Lena Headey (elég uncsi, de hátha), itt meg Sophie Turner. Emilia Clarke, a sárkányanya itt lakik , Nikolaj Coster-Waldau pedig itt . Carice Vörösasszony van Houtennek ez, Alfie Allennek pedig ez az igazi Instagramja.

De talán azzal jár a legjobban, ha ebben a subredditben olvasgat.

Itt vannak a filmzenék

Nem sok, de a semminél több, ha hiányolja a sorozat hangulatát: itt meghallgathatja az első négy évad zenéit. Elvileg az összeset. Azért nem ezt a videót tettük ide, mert az alábbin a főcímet hallgathaja órákig, és az új részekig meg tudja tanulni a fontosabb címereket is.

Itt egy csomó más, hasonlóan jó sorozat

A sorozatszakértők, miután kihőbörögték magukat, rögtön elkezdtek tanácsokat osztogatni, hogy mit lehet addig is nézni. A Vikingek például okvetlenül javasolt, ha eddig nem látták volna a három évadnyi kalandozást-ölést-ármányt-szexet, tényleg tökéletes szórakozás. (Abban is meghalnak jó arcok, sajnos.) A Telegraph többek közt a Fekete vitorlákat ajánlja, amelyet nálunk is nézhetett legálisan, de nézzék meg a többi tippjüket is.

Olvassa el a könyveket

Tényleg! Ha még nem tette volna. Nem fogja megbánni, egy csomó érdekes részlet úgysincs benne, vagy máshogyan alakul a sorozatban. És ha már megvoltak, akkor A hét királyság lovagját is nyugodt szívvel ajánljuk. A sorozat nagyjából utolérte a könyveket, tehát olyan sok fordulatot nem fog tudni előre, viszont legalább beszállhat a rajongói elméletek gyártásába és cáfolatába. És ha már mindent tud, nyugodtan nézelődhet a Tumblrenis, nem lesz spoiler. Mintitt. Vagy itt.

Legrosszabb esetben

Gyúrjon. Nagyon sokat. Mint ez az úr.