„Vannak itt olyanok, akik szüzen lettek terhesek? Spermás kézzel ujjazott a barátom, lehetek terhes szüzen?" – rengeteg hasonló kérdés van a Gyakorikérdéseken, és nagy hányaduk nem trollkodás. A terhességgel, szüzességgel kapcsolatos kérdések a leggyakoribbak a szexualitás témában.

Biológiai és morális szüzesség

Hogy a szüzesség kérdésével mennyire nem vagyunk képben, és mennyire fontos lenne a jó felvilágosítás, a Gyakorikérdések topikjaiból kiderül. A lányok a szűzhártya elszakadásával, de főleg a terhességgel vannak elfoglalva még szüzen is, ami egyrészről jó, mert talán érzik a felelősségét a dolognak. Másrészről viszont fogalmuk sincs a szüzességről – vannak lányok, akik tamponnal igyekeznek megszüntetni a szüzességüket.

„A szűzhártya – ami vagy van, vagy nincs – létezése jelenti sokak számára a szüzességet. De ez csak a biológiai szüzesség, ami a behatolással megszűnik. A morális szüzesség már az első pettingtől véget ér" – mondta a Velvetnek Tóth-Horváth Gábor szexológus. A szakember azt is hozzátette, hogy a  szüzességet morális értelemben már egy ujjazás után is elveszítik a lányok, sőt, azok a lányok sem nevezhetők szűznek, akik már térdeltek és szerettek egy fiút, de a szűzhártyájuk még ép. 

A fogalmak tisztázása a terhességgel és a szüzességgel kapcsolatos tudatlan kérdések miatt fontos, mint amilyen „az ondós kézzel megujjazott, belém nyúlt, spermás kézzel maszturbáltam". Ha valóban teherbe lehetne így is esni, az már a szűznemzés fogalmába tartozna, ez önmagában véve lehetetlen, hiszen a meg nem termékenyített petesejtből nehezen lesz embrió. Az sem véletlen, hogy élvezéskor mennyi sperma ürül a férfiakból, és az sem, hogy a nők hüvelye orgazmus közben össze-összehúzódik – ezzel is segítve a spermát biztosan eljuttatni a megtermékenyítendő petéhez. Egy-két még élő sperma az ujjak végén nem elegendő a megtermékenyítéshez.  

A fiúk: a fék el kell szakadjon, ez igaz?

De nemcsak a szűzhártyával, terhességgel kapcsolatos kérdések elgondolkodtatók, a fiúk sincsenek azzal tisztában, mi fog velük történni, amikor életükben először élnek szexuális életet. 

A fék az a része a faroknak, ami a makk alatt található, fitymafék a neve, és ami ha elszakad, irtózatos fájdalommal és vérzéssel jár együtt. Mégis, vannak, akik szerint a szüzesség elvesztésével ennek el kell szakadnia, vagyhogy a jó szexhez a szakadás szükséges. Pontosabban, hogy a szüzesség elvesztése a fiúknál is valamiféle fájdalommal jár együtt, ami egy bizonyos szervhez tartozik. 

A pettingelés, ujjazás, orális szex tehát már egyfajta szexuális tapasztalat mindkét nemnél, ami ha megtörtént, nem nevezhető szűznek egyik fél sem. A szűzhártya átszakadása sem jelenti feltétlenül azt, hogy valaki már szexelt: sok lány sportolás közben érzi a fájdalmat, és tapasztalja meg a vérzést, például lovaglás közben. Úgy, hogy semmilyen szexuális tapasztalata nem volt még. 

A szüzesség kérdésköre nem annyira egyszerű, mint amilyennek tűnik, jobb felvilágosítás, mint amit a Gyakorikérdések ad, talán tisztázhatná mindezt.