A szexuálpszichológus, Dr. Justin Lehmiller a blogjában szedte össze, mi mindent kell tudni a BDSM szexről, azaz a szadomazochista szexről, ami a fegyelmezésről, a rabszolgaságról, az uralásról szól. Mielőtt még elolvasná a felsorolást, azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy csak akkor működik, ha két (vagy több) ember közös megegyezésén alapul a BDSM szex – ellenkező esetben ez kínzás és bántalmazás. 

1. A BDSM fantáziákat ritkának és szokatlannak gondolja a többség úgy általában, holott ezt a kutatások nem támasztják alá. Sőt, az erőszakos szexről rengetegen fantáziálnak, gyakori jelenség,  egyáltalán nem egyedi dolog. 

2. Az is tévhit, hogy azok, akik a BDSM szexet űzik, zavarodottak lennének mentálisan – ezt általánosságban kell érteni. Egész biztos, hogy akadnak köztük olyanok is, akiknek vannak pszichológiai problémái. A szexológus azt írja a blogjában, hogy mentálisan egészséges emberek űzik a keményszexet, leglaábbis pontosan annyira egészséges a lelkük, mint azoknak, akik kevesebb szexuális ingerrel is beérik.

3. Az sem igaz, hogy a gyermekkori traumáknak köze lenne ahhoz, hogy valaki szereti megkötözni azt, akibe szerelmes. A kutatások szerint azok a felnőttek, akik a BDSM szexet űzik, teljesen normális, szeretetteli gyerekkoruk volt. Az érdeklődés a sötét oldal iránt átlagosan 22 éves korban kezdődik el, így a többségnél nincs a gyerekkornak ehhez köze.

4. A közhiedelemmel ellentétben ritka, ha tényleges sérülést és szélsőséges fájdalmat, mint áramütés, okoznak egymásnak a BDSM-szexet kedvelők. A legtöbb fájdalom enyhe, és a tűréshatáron belül van –  mármint az életben, nem pedig a pornófilmekben. 

5. A szexuális szadizmus és mazochizmus megjelenhetnek ugyan mentális betegségeknél, de önmagukban nem jelentik azt, hogy aki a BDSM-szexet szereti, az biztosan beteg. Tünetként jelen lehetnek, de önmagában az, hogy valaki szeret áldozattá válni, valaki pedig azt a késztetést érzi, hogy valaki megüssön, még nem jelent semmit. Amennyiben másmilyen kapcsolódás is van, például állatok kínzásának élvezete, vagy hasonlók, akkor már mentális betegségről lehet szó – de azoknál, akiknek nem okoz problémát az életükben, hogy szájpecekkel szeretnek szexelni, nincs milyen pszichikai problémát keresni.