A kaliforniai Vallejóban élő Aaron Quinn még márciusban jelezte a hatóságoknak, hogy ismeretlenek betörtek hozzá, őt elkábították, a barátnőjét, Denise Huskinst elrabolták, és 8500 dollár (kb. 2,4 millió forint) váltságdíjat követelnek tőle – írja a People.

A férfi azt mondta a rendőröknek, az egészből semmire sem emlékszik, csak arra, hogy egy zseblámpával az arcába világítanak, majd másnap reggel, amikor felébredt, megtalálta az emberrablók zsarolólevelét.

A rendőrök épphogy csak belekezdtek a nyomozásba, amikor két nappal az emberrablás után, mindössze néhány órával a váltságdíj-követelés lejárta előtt Denise Huskins feltűnt a vallejói otthonától több száz kilométerre, a szülővárosában, Huntington Beachen, és semmi baja sem volt.

Ezután a rendőrök egy sajtótájékoztatón bejelentették, hogy semmi sem támasztja alá a pár állításait, valószínűleg kamuemberrablásról van szó, és mindenki arról kezdett beszélni, hogy az egész tisztára olyan, mint a Holtodiglan című film, amit nem szeretnénk elszpojlerezni, de egy elég csavaros emberrablásról szól.

Egyedül a pár tartott ki amellett, hogy nem hazudtak, tényleg elrabolták Huskinst, aki a csodával határos módon sértetlenül került elő.

Egészen júniusig nem történt semmi előrelépés, akkor viszont egy szintén kaliforniai városban, Dublinban hasonló emberrablási kísérlet és betörés volt. Az FBI nyomozói viszonylag gyorsan eljutottak a 38 éves Matthew Mullerhez, egy Harvardon diplomázott jogászhoz, aki korábban a tengerészgyalogságnál is szolgált, de néhány évvel ezelőtt eléggé leégett.

Kizárták az ügyvédi kamarából is, ekkor kezdett el elkövetni kisebb bűncselekményeket. A nyomozás jelenlegi állása szerint a júniusi és a márciusi eseteket megelőzően már 2009-ben is lehetett egy hasonló betöréses, emberrablásos bűncselekménye Palo Altóban, de erről egyelőre annyira kevés bizonyíték van, hogy hivatalosan csak a két idei esettel gyanúsítják a férfit.

Többek között egy egészen szürreális bizonyítéknak köszönhetően tudták kapcsolatba hozni a márciusi emberrablással. Quinnék házából több dolog is eltűnt, köztük Huskins laptopja is, valamint egy vízipuska, amin volt távcsó és lézeres irányzék is.

Ezt a két tárgyat találták meg a rendőrök egy raktárban, amit Muller bérelt. Ezután kezdték meg alaposabban vizsgálni, és hát az is kiderült a telefonjában tárols GPS-adatok alapján, hogy pont akkor járt Huntington Beachen, amikor az emberrablás után feltűnt ott Huskins.

Huskins és Quinn még nem döntötte el, hogy beperlik-e a rendőrséget a hanyagságuk miatt, álláspontjuk szerint a júniusi betörés megakadályozható lett volna, ha a márciusi emberrablást rendesen kivizsgálják.