Bár Shane Ortegának átlagos férfiakat megszégyenítő izomzata van, az amerikai hadsereg szabályzata miatt mégis női egyenruhát kell hordania, mivel bár transznemű, nőként van elkönyvelve az irataiban. Természetesen a legnagyobb méretű egyenruhát kell hordania, mivel nagyon sokat gyúr, de a szabályzat az szabályzat – írja a Daily Mail.

Az öt éve férfiként élő Ortega őrmesternek még így is örülhet kicsit, mivel a hivatalos szabályzat szerint a transznemű emberek nem is szolgálhatnak a seregben. Most épp tervbe van véve a szabályzat átdolgozása, ami ha sikerül, akkor nemcsak kiskapukkal maradhat a seregben, és legalább uniszex egyenruha hordását engedélyeznék neki. A kezdeményezésnek természetesen nagy támogatója: „Biztosítani kell, hogy aki akar és tud is szolgálni, az egyenlő feltételeket kaphasson” – mondta Ortega.

A szabályok még azt is csak 2011 óta engedélyezik, hogy melegek szolgáljanak a seregben, de úgy tűnik, még mindig van réteg, akiknek nem biztosítják a jogaikat annak ellenére sem, hogy Ortega már Instagramja alapján is alkalmas arra, hogy a férfiak közt szolgáljon, ha úgy tartja kedve.