GettyImages-482225294

Nem tudja, milyen nyomasztó titkokat hordoznak a modellek? Hát ezeket!

2015.08.03. 18:54

Őrület, de mindazok ellenére, amit az instagramos profiljaik (mondjuk itt, meg itt, vagy itt, esetleg itt) sugallnak, illetve annak dacára, hogy az egész világ el van ájulva a testüktől, a modellek élete lehet pont olyan terhelt, mint bármelyik árufeltöltőé, mérlegképes könyvelőé, vagy fejőlányé.

Erről mindahányan meggyőződhetünk, akik a Daily Mail ajánlása alapján elmélyedünk a Whisper nevű appra feltöltött modell-problémákban. (A Whisper elvileg egy anonim tartalommegosztó lehetőség, de hát ezen mondjuk mi is kiadhatnánk magunkat modellnek. Mindegy.) Íme, ezek a gondok nyomasztják az ilyen nőket és férfiakat.

Társkeresési nehézségek

Sokan írják azt, hogy a rengeteg munka és utazás miatt nincsen sem idejük, sem alkalmuk pasizni, ami teljesen érthető: gondoljanak csak bele, milyen sokat kell repkedniük két munka között ide-oda. (Amitől, mint egy nő írta, extrém stresszhelyzetek érik, ahonnan már csak egy ugrás volt a paranoia.) De nemcsak az idő, az emberanyag is hiányzik: akad, akit elkeserít, hogy biodíszletként kezelik, és csak villogni akarnak vele a haverok előtt, nem egy tartalmas kapcsolatot kialakítani

Előítéletek

Ez annyira nyilvánvaló, hogy csak röviden: természetesen a szép embereket automatikusan butának is nézik – talán mert nehogy már valakinek akkora szerencséje legyen, hogy szép is, okos is? A másik verzió, hogy mindenki arrogánsnak tartja a modelleket, pedig hát ez miért lenne rájuk igazabb, mint másra? A legkeményebb talán az a vallomás, amely szerint egy férfimodell utál diétázni és gyúrni, de úgy érzi, csapdában van, mert semmi másra nem jó.

Gyűlölet

A whisperes posztok (és a vonatkozó cikk) alapján két okból tudják rettentően gyűlölni a modelleket: mert az alakjuk tökéletes, vagy mert egyáltalán nem az (vagyis például plus size kategóriában vannak). Pedig egyrészt a tökéletes test sem pont úgy, annyira tökéletes, másrészt meg tényleg, ki annyira ostoba, hogy gyűlölködjön azért, mert valaki valahogy kinéz? A válasz kéznél van: minden kommentelő, vagy bárki, aki összesúg az utcán, hogy nézd már azt a kurvát. Na, azok.

185 centinél is magasabb modellként lehetetlen olyan fiút találni, aki magasabb nálam, vagy legalább olyan magas, mint én. Ez elég szopó.
185 centinél is magasabb modellként lehetetlen olyan fiút találni, aki magasabb nálam, vagy legalább olyan magas, mint én. Ez elég szopó.
Fotó: Whisper

Magasság

Van, aki csak azért kezdett el modellkedni, hogy nála magasabb emberek között legyen, vagy éppen ne érezze magát szörnynek, mint általában, a rengeteg alacsony között. És itt is bejön a képbe a pasizás: egy kifutós modell van vagy 175-180 centi, és ő is szeret alacsonyabb lenni a fiújánál.

Bizonytalanság

A modellek közt is sok a komplexusos ember, akik kinézhetnek bárhogy, sosem lesznek elégedettek az alakjukkal. Bizonyára nehéz lehet feldolgozni azt is, mekkora különbség van a saját, valódi és a retusált testünk látványa közt, de van, amikor ennél is durvább a helyzet: „úgy érzem, senki sem néz rá, és mindenki sokkal vonzóbbnak tartja a barátaimat”. Egy férfimoell pedig azt írta, évekig dolgozott azon, hogy leszerződtessék, és még mindig visszataszítónak látja önmagát. „Modellkedem, de semmi önbizalmam nincs a testem miatt.”

Modell vagyok, ami sokaknak álommunka, de szomorú, hogy alig ehetek valamit, ami finom
Modell vagyok, ami sokaknak álommunka, de szomorú, hogy alig ehetek valamit, ami finom
Fotó: Whisper

ÉTEL!

Lássuk be, mind el tudjuk képzelni ezt: tök jó modellnek lenni, persze, de azért viszonylag ritkán lehet olyat enni, ami még finom is. Ha nem hiszik el, gondoljanak csak Chrissy Teigenre, a diétagyűlölő bikinimodellre, aki szakácskönyvvel bizonyítja: nem tartozik azok közé, akik csak pózolnak a hizlaló ételekkel, hanem büszkén eszik olvadt sajtot, két pofára.

Melyik problémát érzi a legelkeserítőbbnek?