A DIY pornó, azaz a csináld magad pornó nem sokban különbözik az amatőr pornótól. A kifejezés azonban mégis valami mást takar, mint amit eddig amatőr pornó néven ismert a világ, és valóban. Ilyen például a The Snake and The Rabbit blog, ami hűen mutatja, hogy a Tumblr új pornómozgalma lehet a DIY pornó.

A Tumblr is hemzseg a pornótól, a közösségi médiától függő generáció tagjai már nem elégszenek annyival, hogy a Pornhubon pár perces örömöt keressenek, inkább a maguk ízlésére formálják a pornót. Például úgy, hogy akár huszonéves párok teszik közzé a magánéletüket, tanácsokkal segítenek másoknak, kérdésekre válaszolnak, tartják a kapcsolatot az olvasókkal.

A Tumblren lévő amatőr pornók annyiban különböznek a pornómegosztó oldalak amatőr pornóitól, hogy fel sem merül kérdésként, megrendezett-e vagy sem. A válasz egyértelműen nem, legalábbis a klasszikus rendező-forgatókönyv-operatőr-POV pornók-gonzó pornók világától a személyesség élesen elválasztja. A kettő közötti különbséget a név is érzékelteti, bár a DIY pornó az amatőr pornót takarja, de valami egész mást jelent, mint amit eddig a pornómegosztó oldalakon láthatott a világ amatőr pornó néven. A fotók, gifek, mondatok, párbeszédek megosztása nem csak a befogadó oldalon ülőknek nyújt újfajta pornó élményt, hanem a szerzőknek is – mindez erőszakmentesen, szexigenlő módon. 

A LadyCheeky, a Seattle255, a Letmedothistoyou, blogok például ilyenek, DIY pornók. A Letmedothistoyou blog szerzője, Adam azt nyilatkozta a TheDeBrief magazinnak, hogy azzal, hogy megosztják a világgal a saját szexuális életüket, számukra is jó, mindkettejüknek egy teljesen új élményt nyújt az, hogy megkísérlik bemutatni a kettejük erotikáját. 

Az, hogy a blogger párok számára is élménydús megosztani a gyönyört másokkal is, a Seattle255 blog szerzőpárosa is elmondta a lapnak. Véleményük szerint izgató megosztani a blogon a szexuális életüket, és ez nem vesz el az offline közös életük izgalmaiból semmit. 

A pornómegosztó oldalak kínálta lehetőségek közt nagyítóval kell keresni az intimitást, az erotikát és a romantikát. Nagyipornótól kezdve akár animé pornón át mindenféle kategória létezik. A DIY pornó a Tumblren a mainstream pornóval szemben valódi szexet, valódi intimitást, valódi összetartozást mutat meg, valódi férfi és női testekkel. A közönségsiker pedig nem marad el, a házaspárok, párok magánéletéről szóló blogok nagyon népszerűek a Tumblren.