Már ha nem akar kockáztatni egy durva fertőzést.

A légiközlekedés nem a leghigiénikusabb élmény egy ember életében, ám hogy mennyire veszélyes is lehet, arra a Huffingtonpost igyekszik ráparáztatni az olvasóit. Összeszedtek hét olyan tárgyat, ami a szokásosnál is nagyobb koncentrációban tartalmaz napokig is túlélő, csúnya baktériumokat (például az E. coli), így lehetőleg nem kéne hozzájuk érni. Na persze, pont olyan helyek ezek, amelyeket szinte lehetetlen kikerülni egy utazás során. De próbálkozni érdemes.

1. Karfa

Amikor a tudósok fertőző E.coli törzseket helyeztek egy gép üléseinek karfájára, azt tapasztalták hogy a baktériumok akár 96 órán keresztül is életben maradtak, tehát tovább mint például a WC ülőkén. Bár az E.coli pusztán bőr érintésével nem fertőz, de gondoljunk csak bele, egy erősebb kontaktus a karfával, majd egy óvatlan szem, vagy szájdörzsölés, és nekünk annyi.

2. Lehajtható tálca

Ezzel mondjuk a fapados járatokon viszonylag kevés dolgunk akad, de egy komfortosabb, vagy hosszabb úton nehezen kivitelezhető, hogy ne hajtsuk le. Pedig a felszíne egy potenciális találkozóhely az akár antibioktikum-rezisztens baktériumok és hányást/hasmenést okozó vírusok törzseinek. Ráadásul sok légiutaskísérő - saját bevallás szerint - naponta csak egyszer törli le ezeket. Szóval ha már erről eszünk, akkor legalább az étel ne érintkezzen a felületével, és előtte alaposan mossunk kezet.

3. A WC belső kilincse

Nagy magyarázatot nem igényel, csak egy kis gusztustalan kiegészítés: ha valaki úgy megy el a mellékhelyiségbe hogy előtte a székek közti folyosón jó pár üléstámlát végigtapogat, majd esetleg kezet sem mos a végén, és visszafelé ugyanezt megteszi... Használjunk papírtörlőt a nyitáshoz befelé, és kifelé is.

4. A WC lehúzó gomb

Itt az E.coli baktériumok 48 órán át jól érzik magukat, így nem nehéz felszedni néhány milliót. Mint említettük, pusztán érintéssel nem fertőz, de ha már a kezünkön van, bármi megtörténhet. Itt is ajánlatos a papírtörlő, vagy fertőtlenítő kendő használata, és egy alapos kézmosás.

5. Csap

Nyilván ez sem maradhat ki, hiszen pont olyan mértékben van kitéve a baktériumfertőzésnek, mint a többi gyakran megérintett rész a WC-n. Vagy használjuk a könyökünket, vagy itt is megoldás a fertőtlenítő kendővel védett kéz.

6. WC ülőke

Ehhez pláne semmi magyarázat nem kell, hiszen ez sem repülőgép függő, csak annyiban, hogy még egy rövid járaton is koncentráltan kihasznált alkalmatosság. Persze, eszébe sem jutna hozzáérni, semmilyen testrészvel, ugye?

7. Takaró

Na ezt sokan talán át sem gondolják, de a takarók maximum reggel, az első járaton frissen mosottak, utána csak szépen összehajtják, és a helyükre teszik mindegyiket. Jobb, ha nem gondol bele, mi minden kerül a szövetre ezalatt.