Az evolúcs pszichológiát vizsgálók szerint az úgynevezett Coolidge-hatás miatt van az,hogy a férfiak csalfák, hogy szeretnek más nőket megbámulni. A jelenséget Calvin Coolidge-ról nevezték el, aki egy csirkefarmon figyelte meg, hogy a kakas mindig más tyúkokkal hál, szinte végkimerülésig, sohasem mindig azzal az eggyel. A Coolidge-hatásról már több évtizede beszélnek a kutatók, de eddig még nem volt bizonyított, hogy valóban mit is jelent ez, pedig a pornófilmek népszerűségét is megmagyarázza. Új potenciális partnert látva ugyanis a sperma minősége egészen más lesz.

Az evolúciós pszichológiai szakmai folyóiratban, az Evolutionary Psychological Science-ben megjelent kutatásban azt vizsgálták, mennyire változik meg a sperma minősége, ha új nő kerül a férfiak látóterébe. Az eredmény szerint nagyon, sokkal jobb minőségű a sperma, ha új nő kerül a képbe.

A vizsgálatban 23 heteroszexuális férfi vett részt, akiket arra kértek, hogy hét napig maszturbáljanak, és élvezzenek egy pohárba. Vizuális ingerként  hét különböző pornót kaptak, amiket 48-72 óránként nézhettek meg. Hat napig olyan pornót néztek, amin ugyanaz a férfi és ugyanaz a nő szexelt, majd a hetedik napon olyan filmet kaptak, amin a női szereplő más volt, mint addig. Az arca, a teste, a tetoválása és a haja színe is más volt, mint annak, akire hat napig rejszoltak.

Az eredmény szerint a férfiak az új nőt látva átlagosan nyolc másodperccel korábban élveztek el, és az ebből született ejakulátumban több aktív spermiumot találtak a kutatók, mint az előzőkben. Bár csak huszonhárom heteroszexuális férfit vizsgáltak, de nagy valószínűséggel nagyobb merítésben is ugyanazt az eredményt kapnánk: az állatokon megfigyelt viselkedés szerint az evolúciós pszichológusoknak igazuk lehet, és valóban létezik emberekben is a Coolidge-hatás.

Amit tudni illik a spermáról

 
Átlagosan egy teáskanálnyi ejakulátum távozik a farokból, aminek mindössze 5%-a sperma,és amit a herék termelnek –a  többi fehérjékből, cukrokból, vitaminokból áll. Ebben az 5%-ban nagyjából 280 millió spermium található, de van akinél ez a szám 400 millió. A friss víz kinyírja őket, ahogy a levegő is: megszáradnak, és életképtelenek lesznek. A női testben akár öt napig is elélhetnek, de jellemzően két napig éldegélnek. A sperma a leghűvösebb dolog az emberi testben, amíg az ember átlagos testhőmérséklete 36,5-37 fok között mozog, a sperma ennél hűvösebb.

Mindez azért érdekes, mert egyrészt magyarázatot ad arra, miért gerjednek egyes férfiak más nőkre is, másrészt a megtermékenyítés szempontjából fontos figyelembe venni, mi mindenen múlhat az aktív spermiumok száma. A spermaverseny elmélet is igazolhatja azt, hogy a férfiak egy új potenciális partnert látva jobban begerjednek. Ha a nőstény körül több más hímnemű egyed is legyeskedik, harcot kell vívniuk azért, hogy ki legyen a győztes. Ezt szintén az evolúciós pszichológia kutatóitól tudja a világ, akik az állatokat vizsgálva jöttek rá erre. A spermaháború és az új nő látványa tehát biztosan jó hatással van a spermára – a párkapcsolatra már nem annyira.