Míg apáink annak idején a hétvégi grillparti kellős közepén álltak fel, és a foci miatt kialakult vita miatt vágták mérgesen egymásra a vaskaput, addig ma már a Facebookon küldik el az anyjukba egymást az ismerősök, és tiltják vagy törlik a másikat.

Az alacsonyabb ingerküszöbbel rendelkezőknek már az is elég, ha a közértes Gizike fejszével megkínzott kutya képét posztolja, vagy a szomszéd nagyobbik fia állandóan pornóvideónak álcázott vírussal lövi tele az üzenőfalat. De az is ok lehet a szabadulásra, ha valaki miatt feszt a Mindenegybenblog hülyébbnél hülyébb posztjai jelennek meg a közösségi oldalon. 

Az utóbbi időben ezeknél azért jóval súlyosabb, társadalmi vonatkozású viták is kialakultak a Facebookon, amiknek vége sok esetben szintén tiltás vagy törlés lett - akár egy hevesebb, durva szócsata után, akár szép csendben megnyomva az ominózus gombot. Összeszedtük ezeket az apropókat, íme az a hat téma, amik a legnagyobbat robbantak az interneten, és amik miatt elvi kérdésekre hivatkozva ezrek vágták ki egy-egy ismerősüket a közösségi oldalról: 

Menekültek

Soha akkora társadalmi vonatkozású kampányolás nem zajlott még a közösségi oldalon, mint az épp aktuális menekültkérdésben. Nincs olyan ember, akinek ne lenne véleménye a dologról, pro és kontra. Sokan tartanak a mástól, az újtól, és félelmeiknek hangot is adnak, mindemellett pedig rengetegen támogatják a jövevényeket, ha csak annyiban is, hogy együttérzésükről posztolnak a Facebookon.

Az indulatok viszont sokszor elszabadulnak, mivel az internetes fórumokon mindenki gyorsabban és hamarabb megnyílik, sokan olyan dolgoknak is hangot adnak, amiket személyes találkozás alkalmával magukban tartanának vagy elfojtanának.

Így történhetett meg az is, hogy a 71 áldozattal járó halálkamionos hír alatt több százan fejezték ki az örömüket, vagy a többi menekült halálát kívánták. Ez a fajta megnyilvánulás viszont minden jóérzésű embert sokkolt, akik sorra határolódtak el a habzó szájú, gyilkos indulatú ismerőseiktől, és sok esetben nyilvános magyarázattal előállva törölték őket. 

nők bántalmazása

Súlyos társadalmi és erkölcsi kérdéseket vetett fel 2013-ban Balogh József, fülöpházi polgármester esete is, aki úgy megverte az élettársát, hogy az kórházba került.  A népítélet itt is sok helyen megdöbbentő volt, hiszen tucatnyian hibáztatták a nőket a családon belüli erőszakok miatt, "Az asszony verve jó" klasszikust is hangoztatva. Névvel és fotóval is. Aztán meg minden bizonnyal csodálkoztak azon, hogy megcsappant az ismerőseik száma a közösségi oldalon. 

Melegházasság

Idén nyáron az amerikai Legfelsőbb Bíróság határozatát, ami szerint az Egyesült Államok teljes területén, mindegyik államban joguk van házasságot kötni az azonos nemű pároknak, milliók ünnepelték szivárvány színű profilképpel a Facebookon. Érdekes módon ez leginkább a homofóboknál verte ki a biztosítékot, akik közül sokan nemcsak a melegházasság-párti ismerőseiktől szabadultak meg rövid úton, hanem a gesztushoz csatlakozó magazinoktól, televízió- és rádiócsatornáktól is elfordultak. 

Halálbüntetés

2012-ben szokatlanul gyorsan terjedt a megerőszakolt és meggyilkolt fiatal pszichológusnő, Bándy Kata története. Az indulatok olyan mértékben elszabadultak, hogy a facebookos hozzászólók többsége a gyilkos halálát kívánta, és rasszista megnyilvánulásokat tett. A közhangulaton csak rontott egyes celebek nyilatkozata, Hajdú Péter például nyilvánosan követelte a kötél általi halálbüntetést.  

Az áldozat édesanyja végül a közösségi portálon üzent: „A család kérését is tolmácsolom, amikor arra kérem a civil és a politikai szervezeteket, hogy se a lányunk nevét, se a személyes tragédiáját ne használják fel uszítás, gyűlölködés vagy a halálbüntetés visszaállításának ürügyéül" – írta Bándy Edit, ám ekkorra már komoly összetűzésbe kerültek azok is, akik puszipajtások voltak középiskolában. 

Nemi erőszak

Tehetsz róla, tehetsz ellene" – üzente tavaly a pécsi rendőrség egy három videóból álló sorozattal, ami a nemi erőszak veszélyére hívta fel a figyelmet. A klipekben például azt sugallták, hogy a kihívó öltözködése miatt megerőszakolt lányok maguk is felelősek azért, mert megerőszakolták őket. A rendőrségi álláspont hatalmas felháborodást keltett, ám aki ennek hangot adva osztotta meg a cikket az ismerősei körében, annak csalódnia kellett: nemcsak egyes férfiak, de sok nő is egyetértett azzal, hogy aki miniszoknyát vesz, az lovat ad az erőszakoskodók alá.

A legdurvább, legszélsőségesebb megnyilvánulások ezen a téren akkor következtek be, amikor napvilágot látott, hogy az ELTE gólyatáborában megerőszakoltak egy lányt, és nagyon sokan akkor sem éreztek semmi empátiát, amikor a TV2 egyik műsorában egy férfi erőszakoskodott egy lánnyal. „Aki kurvának áll, ne csodálkozzon, ha megbasszák" – hangzott el sokszor a Facebookon. Aki meg ilyeneket ír, ne csodálkozzon, ha nem maradnak ismerősei.